A tűzvonalban is harcoltak nők az izraeli Függetlenségi Háborúban

Izrael Függetlenség Napja kapcsán kevés szó szokott esni azokról az izraeli nőkről, akik számtalan helyzetben és szerepben vettek részt olyan paramilitáris alakulatokban, amelyek Izrael függetlenségéért harcoltak. Sokszor férfiak mellett küzdöttek akár a legveszélyesebb terepen is.

A Palmah volt az egyik szervezet, amelyben az izraeli nők harcoltak a Függetlenségi Háború idején.

„A nők katonaként és orvosként egyaránt részt vettek a férfiak mellett a csatákban”, mondja Dr. Eldad Haruvi, a Palmah archívumának vezetője. „Voltak, akik hordágyakat is cipeltek.”

 Izraeli katonanő

Voltak olyan nők, akik a legdurvább összecsapásokban is részt vettek. Az egyik ilyen Palmah harcos Ruthie Bloch volt, akinek az emlékei olvashatók a Palmah archívumában.

„Nappal kezdődtek a lövések, állandóan tüzeltek, órákon át”, emlékezett a későbbi Beit Shemesh közelében folyó csatáról. „Fel sem emelhetted a fejed.” Ahhoz, hogy el tudja végezni a szükségét egy nyugalmasabb helyen önként jelentkezett arra feladatra, hogy újabb lövedékeket hozzon egy másik helyről a géppisztolyokhoz. „Az előírások szerint először felkeltem, aztán ismét hasra vágódtam, majd átfordultam a másik oldalamra, és cikk-cakkban kezdtem rohanni, miközben folyton süvítettek mellettem a golyók.”

Az utánpótlás helyszínén megkérte a férfiakat, hogy forduljanak el, hogy elvégezhesse a dolgát, aztán visszament a csatatérre ismét gurulva, rohanva, ezúttal nehéz lövedékekkel is megpakolva.

Nők a Függetlenségi Háborúban

A nőket ugyanakkor féltették az éles csatahelyzetektől. Mirjam Shachor halála után megpróbálták csökkenteni a számukat a harctéren. Shachor 1947-ben halt meg egy csatában a Negev-sivatagban.

Shachor és 9 fős palmah egysége a Negevben őrjáratozott, amikor egy arab faluhoz értek. A beduinok csapdába ejtették őket a falu közepén. Miközben a katonák visszavonultak, Shachor gránátokat dobott az ellenségre, ezzel értékes időt nyert a csapata számára. De végül egy lóháton ülő beduin harcos megölte őt, írja a jpost.com.

Mirjam Shachor

Annak ellenére, hogy a nőket próbálták távoltartani az éles harci helyzetektől Shachor halála után, sok nő továbbra is küzdött az élvonalban. A Palmach archívumában számos nő visszaemlékezése található erről. A nők sokszor elkísértek harci egységeket még akkor is, ha ők maguk nem fogtak fegyvert.

„A férfiak és a nők mindig együtt voltak a csatamezőkön és ez jót tett a közhangulatnak is”, meséli Haruvi, aki szerint egyszerűen szükségük volt a katonáknak a nők jelenlétére.

Bizonyos esetekben azért harcoltak a nők, mert már eleve magas pozíciót töltöttek be olyan egységekben, amelyeknek ekkor részt kellett venniük a háborúban. A nőket együtt képezték ki a férfiakkal számos területen. Megtanultak lőni, menetelni, hogy hogyan kell a terepen viselkedni, részt vettek parancsnoki kurzusokon, tiszteknek képezték ki őket.

A Bloch-hoz és Shachorhoz hasonló nők bátorsága és az izraeli női harcosok története ellenére Izraelben a nők ma csak néhány IDF harci egységben vállalhatnak szerepet. Ki vannak zárva a gyalogságból, a fegyveres alakulatokból, a tengerészetből és bizonyos elit felderítő csapatokból is.

Haruvi szerint a múlt legfontosabb tanulsága, hogy a nők már bizonyították, képesek megállni a helyüket harci helyzetekben. „A Palmahban keményen küzdöttek azért, hogy ne különítsék el őket a férfiaktól. Nem volt egyszerű, sem könnyű, de egyszer már megtörtént”, mondja.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp