Hatalmas tűzfalra kerül a szegedi zsinagóga egyik ablaka

Az óriási falfestménnyel az eredeti ablakot megfestő Róth Manó emléke előtt kívánnak tisztelegni az alkotók.

A nagyjából 150-200 négyzetméteres falfestmény a szegedi régi zsinagóga melletti Hajnóczy utca 13. szám alatt található társasház tűzfalára kerül fel. A graffiti az új zsinagóga egyik ablakát ábrázolja majd, amelyet eredetileg Róth Manó, a híres Róth Miksa üvegfestő öccse készített. Az alkotók, Marton Ákos és Vinkó Leó munkájukkal őrá szeretnének emlékezni.

 

A falfestmény az Európai Unió Rediscover (Újrafelfedezés) elnevezésű projektje keretében készül. A projekt célja a Duna-régió országainak kilenc városában jelenleg rejtett zsidó kulturális emlékek feltárása. Szegeden kívül Regensburg (Németország), Muraszombat (Szlovénia), Eszék (Horvátország), Szabadka (Szerbia), Temesvár, Galac (Románia), Orbászvár (Banja Luka, Bosznia-Hercegovina) és Kotor (Montenegró) részei a programnak.

A falfestésről beszámoló szeged.hu idézi Korponai Évát, az uniós program szegedi projektmenedzserét, aki elmondta, hogy a zsinagóga ablakáról készült graffitivel növelni szeretnék a város idegenforgalmi vonzerejét, valamint az ott élőkben és az odalátogatókban is szeretnék tudatosítani, hogy Szeged nagyon komoly zsidó hagyományokkal rendelkezik.

Újra felfedeznék a Duna-régió zsidó örökségét – Kibic Magazin

Nyolc ország kilenc városának együttműködésével indult hároméves program a Duna-régió rejtett zsidó örökségének újrafelfedezésére. Az épített örökség számbavétele mellett a projekt fontos célja a szellemi javak összegyűjtése és bemutatása.

„A helyi zsinagóga kivételével még a helyiek számára sem kellően ismertek a szegedi zsidó kulturális emlékek, az EU társfinanszírozásával futó Rediscover programmal éppen azt a célt tűzték ki, hogy ez változzon”

– mondta a lapnak Korponai Éva, aki szerint fontos megőrizni a város szellemi örökségét, amibe a zsidó szellemi örökség is beletartozik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp