Az elesett katonákra és a terrorizmus áldozataira emlékeznek Izraelben

A tavalyi emlékezés napja óta 43-al nőtt az elesettek száma, és 69-en haltak meg régebbi sebesüléseik miatt.

Az idei emlékünnepségeket beárnyékolja, hogy hétfőn a védelmi minisztérium katonák rehabilitálásával foglalkozó irodájának várótermében, Petach Tikván felgyújtotta magát Icik Szaidián. A 26 éves férfi a Gázai övezet elleni 2014-es Erős szikla hadműveletben poszttraumás lelki sérüléseket szenvedett.

Jom hazikaron

Ebben a rehabilitációs ügyekkel foglalkozó hivatalban utasították el a veterán kérését rokkantsága mértékének növeléséről. Miután felgyújtotta magát, Szaidián súlyos, a testének száz százalékára kiterjedő égési sérüléseket szenvedett. Az orvosok jelenleg is az életéért küzdenek a Tel-Aviv melletti Síba kórházban – jelentette a katonai rádió kedd délelőtt.

Szaidián tette felhívta a figyelmet arra, hogy a katonák a harcokban nem csak fizikai sérüléseket szenvednek, hanem gyakran súlyos lelki traumákkal élik túl a háborúkat. A hadsereg rádiójában megszólalt ismerőse szerint Szaidián évek óta nem tudott aludni, mert éjjel rátörtek a háborús emlékek.

Az emlékezés napja (jom hazikaron) helyi idő szerint kedd este 8-kor a múlt heti holokauszt-naphoz hasonló egyperces szirénaszóval kezdődik, melynek idejére leáll az élet Izraelben. A Siratófalnál tartott ünnepségen meggyújtják az emlékezés lángját.

Kedden és szerdán az elesett katonák előtti tiszteletadással kapcsolatos programok és szertartások zajlanak az egész országban az óvodáktól és iskoláktól kezdve az állami hivatalokig.

Az idei megemlékezésig 1860 óta 23 928 palesztinai zsidó, illetve izraeli esett el a háborúkban vagy vesztette életét a terrorizmus és az erőszak következtében – közölte kedden a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. A tavalyi emlékezés napja óta 43-al nőtt az elesettek száma, és 69-en haltak meg régebbi sebesüléseik miatt.

Mostantól együtt nyugodhatnak az elesett nem zsidó és zsidó katonák az izraeli katonai temetőkben – Kibic Magazin

Az eddigi gyakorlat szerint a nem zsidó katonákat két méter távolságra temették el a zsidó társaiktól. Az izraeli védelmi minisztérium új rendelete azonban most véget vetett a nem zsidó katonák elválasztásának. Hosszú éveken keresztül nagy felháborodás övezte az izraeli hadsereg azon temetkezési gyakorlatát, miszerint a nem zsidó elesetteket a katonai temetőn kívüli részen helyezték örök nyugalomba.

Az emlékezés napján a rokonaikat, barátaikat gyászoló izraeliek a helyi hagyományok szerint ellátogatnak az országban felállított 52 katonai temetőbe, melyeket a hadsereg megtisztít és virágokkal díszít fel erre a napra.

Tavaly a koronavírus járvány miatti szigorú zárlat idején a hatóságok felszólították az izraelieket, hogy ne menjenek el ezekbe a temetőkbe. A sírkertek ezen a napon általában zsúfolásig megtelnek. Idén azonban a magas fokú átoltottság miatt Izraelben szinte teljesen visszaszorult a koronavírus-járvány, és a még mindig érvényes korlátozások lehetővé teszik a nagyobb családok számára is szeretteik sírjának szokásos felkeresését.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp