Koncentrációs táborból származó naplót találtak egy tükörbe rejtve Békés megyében

A naplót egy helyi fényképész írta, amikor Bergen-Belsenbe deportálták.

Egy frissen vásárolt régi tükröt akart felújíttatni magának egy férfi, amelynek a borítása alatt különös kincsre bukkant. Egy református énekes és imakönyvben koncentrációs táborból származó feljegyzéseket találtak.

Kiderült, hogy a tükör a nagyszénási Donáth fényképész hagyatékából származik, akit deportálták 1944-ben. Donáth Pál bejegyzéseket készített 1945. január 9-én, a bergen-belseni koncentrációs táborban. Feljegyzéseit a 13. barakkban, a XI. ágycsoport felső ágyán írta abba az imakönyvbe, amit ez a családi bútordarab kincsként megőrzött az utókornak.

„Itthon szeretem rendezgetni a könyvtáramat. Gyűjtőként van más, hasonló, a történelem számos korszakát megidéző, általam palackpostának tartott különlegességem. Érdekel a múltkutatás” – mondta a tükör tulajdonosa, Zuberecz Tibor a beol.hu-nak, és végül megkeresett két vészkorszakkal foglalkozó kutatót Budapesten.

Zuberecz Tibor

Az MTA szakemberei azt is elárulták, Bergen-Belsenről ez a hetedik ilyen feljegyzés. Ezért is van e két könyvnek és a bejegyzésnek komoly szerepe a kegyeleti emlékezésben. Az pedig önmagában is szimbolikus, hogy a napló rejtekhelye egy tükör hátoldala volt, miközben Bergen-Belsen lágeréről – ahol Donáth Pál kétoldalnyi feljegyzése született – pár évvel korábban a kutatók közre adtak tábori levelezést Táborok tükrében címmel…

Zuberecz Tibor elmondta, szeretné további helyi információval segíteni a kutatók munkáját, ezért reméli, sikerül megtalálni a fényképész, Donáth Pál sírját.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp