Amikor Fülöp herceg fát ültetett embermentő édesanyja emlékére a Jad Vasemben

A mai napon elhunyt herceg volt az első a brit királyi családból, aki Izraelbe látogatott.

Életének 99. évében elhunyt Fülöp edinburghi herceg, II. Erzsébet angol királynő férje. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár a hercegre emlékezve a Facebook-oldalán megosztott egy fotót, amelyen Fülöp éppen egy juharfát ültet a jeruzsálemi Jad Vasemben embermentő édesanyja, Aliz battenbergi hercegnő tiszteletére.

Fülöp herceg 1994-ben nem hivatalos úton járt Izraelben, a brit királyi család tagjai közül elsőként. Egy évvel korábban ítélte oda a Jad Vasem holokauszt intézet és múzeum a posztumusz Világ Igaza kitüntetést édesanyjának, aki a holokauszt idején megmentette egy zsidó család életét Görögországban.

Aliz hercegnő ugyanis György görög király negyedik fiához, András herceghez ment feleségül. A II. világháború idején pedig Athénben élt.

Fülöp herceg és Aliz hercegnő Londonban 1960-ban

A hercegnő német származása ellenére is összeütközésbe került a Görögországot megszálló náci hatóságokkal, amikor életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, a korábbi görög parlament egyik zsidó politikusának feleségét és gyermekeit.

Amikor ez a Gestapo tudomására jutott megpróbálták kérdőre vonni, ám a hercegnő, aki süketen született, a kihallgatásán erre hivatkozva úgy tett, mintha nem értené a kérdéseket. Helytállását halála után 1993-ban Izrael a Világ Igaza, a brit kormány pedig 2010-ben a Holokauszt Brit Hőse kitüntetéssel ismerte el.

Fülöp herceg II. világháborús veteránokkal az izraeli Ramlében található brit katonai temetőben 1994-ben

Fülöp herceg azonban nem csak a kitüntetés miatt utazott el Izraelbe, de egyben meglátogatta édesanyja sírját is, akit végakarata szerint Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén, a Mária Magdolna templomban helyeztek örök nyugalomra. Az apácának állt Aliz hercegnő 1969-ben Angliában hunyt el, utolsó kívánságát viszont csak 1988-ben teljesítették. Maradványait akkor szállították át a jeruzsálemi templomba.

Sírjához később unokája, Károly herceg is ellátogatott, amikor Simon Peresz temetésére érkezett 2016-ban, illetve dédunokája, Vilmos herceg két évvel később hivatalos izraeli látogatása alkalmával.

A brit trónörökös titokban meglátogatta nagymamája sírját Jeruzsálemben – Kibic Magazin

Károly herceg, brit trónörökös titokban meglátogatta apai nagyanyja, Aliz battenbergi hercegnő sírját Kelet-Jeruzsálemben, amikor Simon Peresz volt államelnök temetésére múlt pénteken Izraelbe érkezett. Aliz hercegnő korábban Athénban élt, ahol a város német uralmának idején életét kockáztatva házában elbújtatta a Cohen családot, az egyik zsidó politikusnak feleségét és gyermekeit.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp