300 zsidó sírkövet találtak a pozsonyi vár alatti sziklás hegyoldalon

Rengeteg magyar zsidó emlékét is őrzi ez a hely, amelyre nem várt meglepetésként, több mint 80 évvel vélt eltűnésük után találtak rá.A barokk kortól datálódó, mintegy 300 zsidó sírkövet fedeztek fel a pozsonyi vár alatti városi dzsungelben.

Tomas Stern, a Pozsonyi Zsidó Hitközség elnöke és egy 10 fős csapat idén februárban annak a reményével kezdtek el gazolni, fát vágni és bokrokat kiszedni a pozsonyi Duna-parttól nem messze lévő elhagyatott területen, hogy talán néhány tucat régi sírkövet találnak majd.

Nem várt csoda volt, hogy a reméltnél tízszer több, mintegy 300 darab sírkőre bukkantak, írja a Bennem Élő Eredet nevű oldal.

Stern először 30 évvel ezelőtt hallott arról, hogy lehetnek még a természet által elrejtett több száz éves sírkövek a város egyik központi helyszínén, a vár alatti sziklás hegyoldalban.

A második világháború idején ugyanis a fasiszta-szimpatizáns szlovák állam elkobozta a központi helyen lévő — ingatlan szempontból nagy értékű — zsidó temetőt, és 1942-43-ban egy útépítés — villamosalagutat terveztek a várhegy alá — miatt az akkori sírkertet szinte teljesen felszámolták. Az eltemetettek többségét exhumálták és egy másik zsidó temetőbe szállították.

Pozsonyi zsidó csontokat szállítanak át a régi temetőből az új helyszínre, miután a temetőt feltúrták és megrongálták

A sírkövek között, amelyek az 1600-as évek — vagyis bőven a barokk kor — legvégétől eredeztethetőek, több olyan személyt is be tudtak már azonosítani, akik meghatározó alakjai voltak a kor társadalmi, gazdasági és kulturális életének. Bankárok, tudósok, kereskedők, tanítók tucatjainak sírköveit kezdték el gondozásba venni — ezek közül Pollack rabbit és az egyik Oppenheimer leszármazottat emelte ki az elnök.

Stern szerint a magyar zsidó történelemkutatás számára is kiemelkedően fontos emlékekről van szó.

Jelenleg egy nemzetközi csapattal — köztük a prágai Zsidó Múzeum szakértőjével, Daniel Polakoviccsal — próbálja meg rendbehozni a sírköveket. A teljes restaurációhoz mintegy 20-30 ezer euróra van szükségük. Ez fedezné azt, hogy a sok ezer apró darabból össze tudják illeszteni a sírköveket és azt is, hogy komplett digitalizációval rendszerezzék a leletet.

A gyakran korhadásnak és teljes eróziónak indult kövek megmentése után az elnök két dolgot szeretne biztosan: létrehozni egy digitális, mindenki által hozzáférhető kutatási rendszert, valamint egy lapidáriumot, amely idővel látogathatóvá tennének, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ezzel is fejlesszék a város gazdag zsidó örökségének turisztikai kínálatát.

Ha szeretné segíteni a páratlan pozsonyi lelet gondozóinak munkáját, a városi hitközséghez tartozó civil szervezet az alábbi helyen fogadja adományokat:

Občianske združenie (NGO) Kehila Bratislava, Kozia 18, 814 47 Bratislava, Slovakia.

Bank account: SK94 1100 0000 0029 4804 8905, SWIFT: TATRSKBX ,

Bank address: Tatra Banka, a.s. , Hodzovo namestie 3, 811 06 Bratislava, tatrabanka@tatrabanka.sk
A közleményben kéretik megemlíteni: “cemetery project”.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp