Elhunyt a legidősebb Világ Igaza

Március 24-én, két hónappal a 102. születésnapja előtt hunyt el Anna Kozminska, a legidősebb olyan személy, aki megkapta a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet “Világ Igaza” kitüntetését. Ezt a címet azon nem zsidó embereknek ítélik oda, akik életük kockáztatásával zsidókat mentettek a második világháború alatt.

Reuven Rivlin izraeli elnök és Andrzej Duda lengyel elnök egy-egy születésnapi köszöntő levélben írt Kozminska bátorságáról, valamint arról, hogy kockára tette a saját életét annak érdekében, hogy zsidókat mentsen a németek által megszállt Lengyelországban.

Anna Kozminska és nevelőanyja, Maria Kozminska 1942-ben magához vette a 8 éves Abraham Jablonskit, akit három évig bújtattak. Ezen kívül 3 másik zsidó megmentésében is segítettek.

A felszabadulás után Abraham Jablonski Izraelbe vándorolt, ahol ügyvéd lett. Ötven évvel később akadt ismét megmentői nyomára. Maria akkor már nem élt. Abraham megkérte Annát, hogy írja meg visszaemlékezéseit, ő pedig jelölte őt és nevelőanyját a Világ Igaza kitüntetésre. A Jád Vásem intézet 1991-ben ítélte oda a két nőnek a Világ Igaza címet. Nevüket az Világ Igazainak emlékfala őrzi. A két asszony emellett 2016-ban magas lengyel állami elismerésben is részesült.

Kapcsolódó cikkünk:

A lengyel és az izraeli elnök is köszöntötte a 101 éves háborús hősnőt – Kibic Magazin

Anna Kozminska a legidősebb olyan élő személy, aki zsidókat mentett a náci időkben a Jad Vashem Intézet tudomása szerint. Izrael és Lengyelország államelnöke is születésnapi köszöntő levelet küldött annak a 101 éves lengyel nőnek, aki a Jad Vashem Intézet szerint a legidősebb élő ember, aki zsidókat mentett a második világháború idején.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp