Egy erdélyi zsidó srác, aki túlélte Auschwitz poklát és életét adta Izraelért

Megható animáción elevenedik meg a holokauszt-túlélő Amnon Silberspitz története, aki Izrael függetlenségi háborújában esett el.

Amnon Silberspitz Eduárd néven született 1924-ben az Észak-Erdélyben található Szászrégen városban egy jómódú zsidó családba. A város akkor Romániához tartozott, 1940-ben a második bécsi döntés következményeként viszont visszakerült Magyarországhoz. Ezzel a magyar parlament által meghozott jogfosztó zsidótörvények az ottani zsidókra is érvényesek lettek.

Amnon Silberspitz

A németek bevonulását követően 1944-ben Amnon Silberspitz szüleivel és testvéreivel együtt először a városi gettóba kényszerült, majd Auschwitzba deportálták őket. Az akkor 20 éves Amnont azonnal elválasztották családja többi tagjától és kényszermunkára küldték, ami megmentette az életét. A család többi tagját a haláltáborban gyilkolták meg, csak Amnon maradt életben.

A felszabadulást követően többszöri kísérletre, 1946-ban sikerült alijáznia (bevándorolnia) Izrael földjére, akkori nevén Palesztinába. A Negev-sivatag északi részén található Dorot kibucban telepedett le, ott ismerte meg élete nagy szerelmét, akivel saját családot szeretett volna alapítani.

Az 1948-ben kitört függetlenségi háború azonban közbeszólt. Amnon bevonult az izraeli védelmi erők kötelékébe, és elesett a Beit Guvrin visszafoglalásáért vívott harcokban 24 éves korában.

Közel 150 olyan, Amnonhoz hasonló túlélő esett el az Izrael létért folytatott harcok során, aki családjából egyedüliként élte túl a holokauszt borzalmait. Mivel nem maradt senki olyan, aki emléküket ápolná, ezért létrehozták a Netzer Acharon (Utolsó Leszármazott) nevű projektet, amely gondoskodik arról, hogy nevük soha ne menjen feledésbe.

Amnon Silberspitz történetét az idei jom hasoá (holokauszt emléknap), illetve az azt követő jom hazikaron (az elesett katonák emléknapja) alkalmából egy rövid animációs filmben dolgozták fel. Az Arc. Nap. Emlékezés. elnevezésű projekt keretében az Izrael háborúiban elesetteknek, illetve a terrorcselekmények áldozatainak állítanak emléket hasonló kisfilmek bemutatásával. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp