40 éve még komolyan vették a magyar rendőrök a náci szimbólumok felbukkanását

Míg 1981-ben a Kiss együttes posztere sem fogott ki a hatóság éberségén, addig az utóbbi időben több példa is arra utal, hogy a rendőrök legszívesebben elfordítanák a fejüket, ha valamilyen náci szimbólum kerül a szemük elé.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebook-oldalán osztott meg egy 1981. április 8-án keletkezett Napi operatív információs jelentést, amelyet a BRFK készített annak idején. A szigorúan titkos jelentés szerint egy XX. kerületi dohányboltban a „nyugati KISS együttes” plakátjait árulják, amelyen a felirat a fasiszta SS jelzéshez hasonlít.

 

Az intézkedő rendőr azt is kinyomozta, hogy a plakátot V. József filmnyomó kisiparos készítette. A nyomozó szervek ezután elbeszélgettek a kisiparossal, és a tudomására hozták, hogy az általa nyomtatott plakát félreérthető jelzést tartalmaz. V. József pedig ígéretet tett arra, hogy megszünteti a plakátok készítését.

Ehhez képest tavaly nyáron Leányfalun egy ház erkélyéből kilógatott SS-jelvényes molinóról állapította meg a rendőrség, hogy azon egy villámforma 44-es szám látható. Ezért bűncselekmény hiányában lezárták az ügyet. Az ügyészség szerint viszont a rendőrség nem vizsgálta ki megfelelően az esetet, ezért a nyomozás újraindítását kérték.

Egy másik esetnél, 2018-ban a szekszárdi rendőrség azzal dobta vissza a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a szedresi zsidó temető táblájába vésett horogkereszttel kapcsolatos feljelentését, hogy az ott látható horogkereszt az óramutató járásával ellentétes irányú. Ezért aztán nem is lehet náci önkényuralmi jelkép.

A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép – Kibic Magazin

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tett feljelentést, de érdekes választ kapott a szekszárdi rendőrségtől. Még idén májusba érkezett bejelentés a TEV-hez, hogy a Szedres községben található zsidó temető angol nyelvű értesítő táblájára ismeretlen személy horogkeresztet karcolt – olvasható az alapítvány honlapján.

Visszatérve 1981-re, az amerikai Kiss együttes logója valójában nem SS-jelvényt, hanem arra eléggé hasonlító két villámot ábrázol. A zenekar alapító frontemberei, Paul Stanley és Gene Simmons mindketten zsidók, utóbbi édesanyja magyar származású holokauszt-túlélő. Simmons Chaim Witz néven Izraelben született.

A zenekar többször cáfolta, hogy a villámos logónak bármi köze lenne a nácikhoz, ennek ellenére 1979-ben készült egy másik verzió is belőle, ezen két fordított Z-betű látható a villámok helyett. Több helyen, így Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Litvániában, Izraelben és Magyarországon ezt használják a hivatalos megjelenéseken az esetleges konfliktusok elkerülésének érdekében.

40 évvel ezelőtt V. József filmnyomó kisiparos ezzel azonban még alig lehetett tisztában.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp