40 éve még komolyan vették a magyar rendőrök a náci szimbólumok felbukkanását

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Míg 1981-ben a Kiss együttes posztere sem fogott ki a hatóság éberségén, addig az utóbbi időben több példa is arra utal, hogy a rendőrök legszívesebben elfordítanák a fejüket, ha valamilyen náci szimbólum kerül a szemük elé.

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára a Facebook-oldalán osztott meg egy 1981. április 8-án keletkezett Napi operatív információs jelentést, amelyet a BRFK készített annak idején. A szigorúan titkos jelentés szerint egy XX. kerületi dohányboltban a „nyugati KISS együttes” plakátjait árulják, amelyen a felirat a fasiszta SS jelzéshez hasonlít.

 

Az intézkedő rendőr azt is kinyomozta, hogy a plakátot V. József filmnyomó kisiparos készítette. A nyomozó szervek ezután elbeszélgettek a kisiparossal, és a tudomására hozták, hogy az általa nyomtatott plakát félreérthető jelzést tartalmaz. V. József pedig ígéretet tett arra, hogy megszünteti a plakátok készítését.

Ehhez képest tavaly nyáron Leányfalun egy ház erkélyéből kilógatott SS-jelvényes molinóról állapította meg a rendőrség, hogy azon egy villámforma 44-es szám látható. Ezért bűncselekmény hiányában lezárták az ügyet. Az ügyészség szerint viszont a rendőrség nem vizsgálta ki megfelelően az esetet, ezért a nyomozás újraindítását kérték.

Egy másik esetnél, 2018-ban a szekszárdi rendőrség azzal dobta vissza a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) a szedresi zsidó temető táblájába vésett horogkereszttel kapcsolatos feljelentését, hogy az ott látható horogkereszt az óramutató járásával ellentétes irányú. Ezért aztán nem is lehet náci önkényuralmi jelkép.

A rendőrség szerint a fordítva rajzolt horogkereszt nem önkényuralmi jelkép – Kibic Magazin

Még akkor sem, ha éppen egy zsidó temető táblájába karcolják bele, mint ahogy az Szedres községben történt. Az ügyben a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) tett feljelentést, de érdekes választ kapott a szekszárdi rendőrségtől. Még idén májusba érkezett bejelentés a TEV-hez, hogy a Szedres községben található zsidó temető angol nyelvű értesítő táblájára ismeretlen személy horogkeresztet karcolt – olvasható az alapítvány honlapján.

Visszatérve 1981-re, az amerikai Kiss együttes logója valójában nem SS-jelvényt, hanem arra eléggé hasonlító két villámot ábrázol. A zenekar alapító frontemberei, Paul Stanley és Gene Simmons mindketten zsidók, utóbbi édesanyja magyar származású holokauszt-túlélő. Simmons Chaim Witz néven Izraelben született.

A zenekar többször cáfolta, hogy a villámos logónak bármi köze lenne a nácikhoz, ennek ellenére 1979-ben készült egy másik verzió is belőle, ezen két fordított Z-betű látható a villámok helyett. Több helyen, így Németországban, Ausztriában, Svájcban, Lengyelországban, Litvániában, Izraelben és Magyarországon ezt használják a hivatalos megjelenéseken az esetleges konfliktusok elkerülésének érdekében.

40 évvel ezelőtt V. József filmnyomó kisiparos ezzel azonban még alig lehetett tisztában.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp