Oscar-díjas színésznő alakítja Golda Meirt az izraeli miniszterelnökről készülő új filmben

Helen Mirren a Golda című filmben fog Izrael első és eddig egyetlen női miniszterelnökének szerepébe bújni. A film az 1973-as jom kippuri háború időszakára fókuszál majd.

Golda Meir az utóbbi időben nagy érdeklődést vált ki a filmkészítők körében. A róla szóló dokumentumfilmről mi is írtunk, amikor bemutatásra került a tavalyi Zsidó és Izrael Filmfesztiválon. Nemrég pedig arról adtunk hírt, hogy Izrael korábbi kormányfőjének életéről sorozat is készül, amely egyik producere Barbra Streisand lesz, a főszerepet pedig a Shtisel, illetve az Unortodox című sorozatokból ismert izraeli Shira Haas kapta meg.

Helen Mirren és Golda Meir

A sorozat Meir életét kijevi születésétől kezdve az amerikai nevelkedésén és Izrael megalapításán át követi végig a miniszterelnökséghez vezető úton. A film viszont a Hollywood Reporter cikke szerint az 1973-as jom kippuri háborúra, illetve Meir döntéseire fókuszálna. Többek között azt mutatná be, hogy a női miniszterelnök miképpen küzdött meg a csupa férfiből álló kormányának tagjaival.

A Golda című filmet az izraeli Guy Nattiv fogja rendezni, aki 2018-ban Oscar-díjat nyert Bőr című rövidfilmjével. Meirt a szintén Oscar-díjas Helen Mirren alakítja majd. A film forgatása előreláthatóan idén októberben fog elkezdődni.

„Mint olyan, aki a jom kippuri háború idején született, megtiszteltetésnek érzem, hogy elmondhatom ezt a lenyűgöző történetet az első és egyetlen nőről, aki valaha is vezette Izraelt”

– nyilatkozta a lapnak Nattiv. A rendező arról is beszélt, hogy a film belemerül Golda Meir életének utolsó fejezetébe, amikor az ország egy halálos meglepetésszerű támadással szembesül az év legszentebb napján. Miközben téveszmékkel küzdő tábornokok egy csoportja aláássa a kormányfő ítélőképességét, ő pedig titkos kezelésen esik át betegsége miatt.

Nem csak Golda Meir, de a jom kippuri háború is felkapott téma lett az utóbbi időben. A háborút a kisemberek szemével bemutató Könnyek völgye című izraeli sorozat az HBO-n nemrég futott nagy sikerrel.

Mély emberi dráma az izraeli társadalom ellentmondásairól – Kibic Magazin

A Könnyek völgye a hétköznapi emberek szemszögéből mutatja be az 1973-as jom kippúri háborút, hétköznapi hősökről szól, akik nem akarnak hősök lenni, mégsincs más választásuk. 1973. október 6-án az Egyiptom és Szíria vezette arab koalíció támadást indít Izrael ellen. A cél a hatnapos háborúban elveszített területek visszaszerzése, Izrael elpusztítása.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp