Két éve titokban tengeri árnyékháború zajlik Izrael és Irán között

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Izrael tegnap egy egy olyan hajó ellen követett el támadást a Vörös-tengeren, amely az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások útvonalának biztosításában.

Izrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette, a Ynet. Az izraeli portál idézi a The New York Times – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolóját, amely szerint az izraeli hadsereg a hajótestre telepített vízi aknákkal követte el a támadást az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján.

Az iráni Saviz nevű hajó a Vörös-tengeren

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás.

A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli-iráni tengeri összecsapás-sorozatában. Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben.

Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

A The New York Times jelentése szerint – idézi a Ynet – Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól. A robbantás idejére az Eisenhower körülbelül 320 kilométerre távolodott el a helyszíntől.

Izrael hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét a Saviz elleni támadásban. Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren.

Egy Iránból Szíriába olajat csempésző tankhajó okozta a szennyezést az izraeli partoknál – Kibic Magazin

Az izraeli környezetvédelmi miniszter iráni ökoterrorizmusnak nevezte a szennyezést, erről azonban az izraeli biztonsági szerveknek nincsen tudomásuk. Az Emerald nevű líbiai tulajdonban lévő, de panamai zászló alatt hajózó tankhajóról került a Földközi-tengerbe az a nagy mennyiségű nyersolaj, amely beszennyezte Izrael szinte egész partszakaszát. A szennyezést szakértők Izrael egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként jellemezték.

Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem követelt emberéletet, és nem okozott jelentős anyagi kárt.

Izraeli tisztségviselők nem kommentálták kedden a Saviz elleni támadás hírét.

Néhány órával a támadás híre előtt ugyanakkor a márciusi választások után újabb kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Likud párt frakcióülésén kijelentette:

„Nem szabad visszatérni az Iránnal kötött veszélyes nukleáris megállapodáshoz, mert a nukleáris Irán létében veszélyezteti Izraelt, és súlyos veszélyt jelent az egész világ biztonságára”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp