Két éve titokban tengeri árnyékháború zajlik Izrael és Irán között

Izrael tegnap egy egy olyan hajó ellen követett el támadást a Vörös-tengeren, amely az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások útvonalának biztosításában.

Izrael áll a Saviz nevű iráni felderítő hajó ellen a Vörös-tengeren elkövetett keddi robbantás mögött – jelentette, a Ynet. Az izraeli portál idézi a The New York Times – meg nem nevezett amerikai tisztviselőkre hivatkozó – beszámolóját, amely szerint az izraeli hadsereg a hajótestre telepített vízi aknákkal követte el a támadást az amerikai-iráni nukleáris tárgyalások megújításának első napján.

Az iráni Saviz nevű hajó a Vörös-tengeren

Korábban az iráni médiában számos felvételt tettek közzé az iráni Forradalmi Gárdához tartozó, lángoló Savizról, amelyet kedden reggel fél nyolckor a Vörös-tenger eritreai partjainál ért a támadás.

A Saviz hivatalosan teherhajónak minősül, de az amerikai lap szerint valószínűleg ez az első katonai célra használt hajó, amelyet megtámadtak az elmúlt két év izraeli-iráni tengeri összecsapás-sorozatában. Az iráni jelentések szerint a vízi jármű az elmúlt években a kommandós erőket segítette a kalóztámadások elleni védekezésben.

Az elmúlt hónapok nemzetközi médiabeszámolói szerint a hajó az iráni Forradalmi Gárdát szolgálja a hírszerzésben, valamint az iráni olajszállítások vörös-tengeri útvonalának biztosításában.

A The New York Times jelentése szerint – idézi a Ynet – Izrael előzetesen tájékoztatta az Egyesült Államokat a készülő akcióról.

Az amerikai lap úgy tudja, hogy a robbantást elhalasztották, hogy a térségben tartózkodó Dwight D. Eisenhower nevű amerikai repülőgép-hordozó előbb megfelelő távolságba kerüljön a Saviztól. A robbantás idejére az Eisenhower körülbelül 320 kilométerre távolodott el a helyszíntől.

Izrael hivatalosan nem erősítette meg, de nem is tagadta felelősségét a Saviz elleni támadásban. Izrael és Irán között két éve titokban haditengerészeti árnyékháború zajlik, amelyben Izrael kőolajat és fegyvereket szállító iráni kereskedelmi hajókat támadott meg a Földközi-tenger keleti részén és a Vörös-tengeren.

Egy Iránból Szíriába olajat csempésző tankhajó okozta a szennyezést az izraeli partoknál – Kibic Magazin

Az izraeli környezetvédelmi miniszter iráni ökoterrorizmusnak nevezte a szennyezést, erről azonban az izraeli biztonsági szerveknek nincsen tudomásuk. Az Emerald nevű líbiai tulajdonban lévő, de panamai zászló alatt hajózó tankhajóról került a Földközi-tengerbe az a nagy mennyiségű nyersolaj, amely beszennyezte Izrael szinte egész partszakaszát. A szennyezést szakértők Izrael egyik legsúlyosabb környezeti katasztrófájaként jellemezték.

Március végén Irán rakétát lőtt ki az Udi Angel izraeli üzletember tulajdonában álló, Lori nevű konténerszállító hajóra az Arab-tengeren, de ez a támadás nem követelt emberéletet, és nem okozott jelentős anyagi kárt.

Izraeli tisztségviselők nem kommentálták kedden a Saviz elleni támadás hírét.

Néhány órával a támadás híre előtt ugyanakkor a márciusi választások után újabb kormányalakításra felkért Benjámin Netanjahu miniszterelnök a Likud párt frakcióülésén kijelentette:

„Nem szabad visszatérni az Iránnal kötött veszélyes nukleáris megállapodáshoz, mert a nukleáris Irán létében veszélyezteti Izraelt, és súlyos veszélyt jelent az egész világ biztonságára”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp