Tartozás miatt nem szállít vakcinát a Pfizer Izraelnek

Izrael 2,5 millió adag vakcina árával tartozik a gyógyszergyártó cégnek. A Pfizer jelenleg arról tárgyal az izraeli kormánnyal, hogy további szállítmányok érdekében kiterjesszék a korábbi szerződést.

A Pfizer nem szállított le 700 ezer adagnyi koronavírus elleni oltóanyagot Izraelnek, mivel a korábban már odaküldött 2,5 millió adag vakcina árát még nem kapta meg. Addig nem is szállítanak, amíg Izrael nem rendezi a tartozását. A kifizetések késedelme mögött Benjamin Netanjahu kormányfő és Beni Gantz védelmi miniszter közötti belpolitikai viták állhatnak.

Az amerikai gyógyszergyártó azt közölte, hogy teljesítették a tavaly novemberben kötött szerződésben foglaltakat. Most pedig azon dolgoznak az izraeli kormánnyal együtt, hogy újabb vakcinák szállításáról állapodjanak meg. Amíg viszont még tartanak az erről folytatott tárgyalások, a kiszállítás ütemezése is változhat.

Izrael eddig 785 millió dollárért vett vakcinát a Pfizertől, és további több mint egy milliárd dollárért újabb 36 millió adagot szeretnének vásárolni az amerikai cégtől.

Izraelben keddig 5,72 millió 16 éven felüli kapta meg a vakcina első fázisát, mindkettővel pedig 4,84 milliót oltottak be. Az előbbi a lakosság 60,87, utóbbi a lakosság 55,92 százaléka, amivel Izrael a második helyen áll világviszonylatban Gibraltár mögött. (Telex via Reuters)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp