Hat gyerekük szeme láttára ölték meg a zsidókat bújtató házaspárt, majd velük is végeztek

Szentté avatják azt a kilenctagú lengyel családot, akiket kegyetlenül kivégeztek a nácik, amiért zsidókat bújtattak éveken át a padlásukon.

A mezőgazdasági munkából és méhészkedésből élő lengyel Ulma család boldoggá avatási eljárásának megkezdését jelentették be március 24-én, a család vértanúságának 77. évfordulóján, tette közzé a hírt a Vigília szerkesztősége.

Józef és Wiktoria Ulma Lengyelország 1942-es német megszállása után két éven át zsidó embereket bújtatott a padlásukon, akiket a hatályos rendelkezések szerint át kellet volna adniuk a hatóságoknak.

1944-ben egy falubelijük azonban feljelentette őket, mivel szemet vetett az egyik elrejtett zsidó család földjére: ekkor Józefet és Wiktoriát a gyerekeik szeme láttára tarkón lőtték, majd a hat gyermeket is kivégezték.

A jeruzsálemi Jad Vásem a világ igazai közé sorolta a markowai család tagjait, és 2003-ban a lengyel egyház a „markowai irgalmas szamaritánusok” boldoggá avatását kezdeményezte.

Az Ulma család

A boldoggá avatási eljárás a család gyermekeire is kiterjed: a nyolcéves Stanislawára, a hétéves Barbarára, a hatéves Wladyslawra, a négyéves Franciszekre, a hároméves Antonira és a kétéves Mariára, sőt mivel Wiktoria már előrehaladott várandós volt, arra a félig megszületett csecsemőre is, akinek születése közvetlenül a kivégzés előtt megindult, s akire a falubeliek találtak rá, amikor 1945-ben kihantolták a családot, hogy holttestüket elhelyezhessék a falu temetőjében.

A Szentek Ügyeinek Kongregációja erre a név nélküli és megkereszteletlen csecsemőre is kiterjesztette a boldoggá avatási folyamatot.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp