Börtönre ítéltek egy holokauszttagadó bloggert Angliában

Alison Chabloznak antiszemita megnyilvánulásai miatt kell kilenc hétre börtönbe vonulnia. A szélsőjobboldali aktivista többek között arról értekezett, hogy „a zsidók mániákus pszichopatákat csinálnak a gyerekeikből”.

Chablozt a szerdán meghozott ítéletében gyűlöletbeszéd miatt találta bűnösnek a Westminsteri Törvényszék, és 18 hét börtönre ítélte. Ebből kilenc hetet kell a rács mögött töltenie a holokauszttagadó bloggernek. Az 57 éves nőt azért küldte börtönbe a bíróság, mert a Gap nevű közösségi média felületen tett antiszemita kijelentéseket.

Alison Chabloz

Chabloz ezekben azt állította, hogy „mindent, amit érdemes kontrollálni, az a zsidók ellenőrzése alatt áll”, illetve arról értekezett, hogy „a zsidók mániákus pszichopatákat csinálnak a gyerekeikből”. Valamint arról beszélt, hogy a zsidókat azért üldözték a náci Németországban, mert „olyan módon viselkedtek, ahogy azt ma újra látjuk”, és hogy néhány zsidót most is deportálni kellene.

A hírről beszámoló JTA szerint igen ritka, hogy az Egyesült Királyságban valakit elitéljenek gyűlöletbeszéd miatt, ugyanis az igazságszolgáltatás általában a véleménynyilvánítás szabadságát részesíti előnyben. Chabloz azonban visszaesőnek számít az ilyen ügyekben.

A szélsőjobboldali aktivistát 2018-ban azért ítélték felfüggesztett börtönre, mert műsorában többek között holokauszttagadó és Anne Frankot gyalázó dalokat adott elő. Amikor a tárgyalásán az ügyészek lejátszották a dalait, Chabloz hozzá énekelte, hogy a holokauszt „csak egy rakás hazugság”. A nőt ezután 40 évre kitiltották Franciaországból.

A Westminsteri bíróság most úgy döntött, hogy aktiválja a korábbi felfüggesztett büntetést, és további kilenc hét felfüggesztett büntetést szab ki arra az esetre, ha Chabloz ismét rasszista uszításba kezdene.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp