Vörös festékkel bekent babákat lógattak fel egy zsinagóga közelében Svédországban

A bizarr installációhoz mellékelt üzenet szerint a „zsidók egyiptomi gyerekek halálát ünneplik peszahkor”.

A nagy valószínűség szerint vért ábrázoló, vörös festékkel összekent játékbabákat a Stockholmtól 160 kilométerre fekvő Norrkoping város zsinagógája közelében fedezték fel vasárnap, peszah első napjának reggelén. Az „alkotás” minden bizonnyal az Egyiptomra mért tizedik csapásra utal, amely során minden egyiptomi elsőszülött gyermek meghalt.

A rendőrség gyűlölet-bűncselekmény gyanújával kezdett nyomozásba. Az installációt valószínűleg az előző éjjel folyamán helyezhették ki ismeretlenek.

A Rágalmazásellenes liga (ADL) ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet a Twitteren, hogy aznap a neonáci Északi Ellenállási Mozgalom honlapján szintén közöltek egy fotót a babákról, csakhogy az a felvétel még sötétben, feltehetőleg éjszaka készült. Ezért arra kérték a svéd rendőrséget, hogy elsődleges gyanúsítottként kezelje Északi Ellenállási Mozgalmat.

A neonáci csoport tagjai korábban már többször zaklattak zsidókat az ünnepek idején. Tavaly októberben pedig egy dán bíróság ítélte egy év börtönre az Északi Ellenállási Mozgalom helyi fiókszervezetének egyik vezetőjét, mert 2019 novemberében, a kristályéjszaka évfordulóján több mint 80 sírt megrongált a randersi zsidó temetőben. (JTA)

Egy év börtönre ítéletek egy dán neonácit egy zsidó temető megrongálása miatt – Kibic Magazin

A most elítélt férfi és társa tavaly novemberben, a kristályéjszaka évfordulóján rongált meg több mint nyolcvan sírt a nyugat-dániai Randers zsidó temetőjében. Egy dán bíróság pénteken egy év börtönbüntetésre ítélte azt a 39 éves neonáci férfit, aki tavaly novemberben, a kristályéjszaka elnevezésű pogrom 81. évfordulóján több mint 80 sírt megrongált a randersi zsidó temetőben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp