Guinness-rekordot ért az izraeli kisváros stadionjának falára felfújt óriás méretű graffiti

Egy izraeli művész a világ legnagyobb falfestményével örvendeztette meg a dél-izraeli Dimona városának lakóit.

Avi Tal izraeli graffiti-művész még 2016 és 2017 között készítette el a gigantikus festményt a dimonai stadiont körbeölelő betonkerítés külső és belső oldalára. Az alkotás célja eleve a Guinness-rekord megdöntése volt, a hivatalos értesítés erről azonban csak most érkezett meg. Eszerint jelenleg a Negev-sivatagban fekvő kisvárosban található a világ legnagyobb olyan összefüggő falfestménye, amelyet festék spray-el készített egyetlen alkotó.

Tal műve 2038,96 négyzetméteres, ami jócskán meghaladja a korábbi rekordnak számító közel 600 négyzetméteres alkotás méretét. A művésznek nem volt könnyű dolga, a sivatagi hőségben védőöltözetben kellett felfújnia a stadion falára a hatalmas festményt.

De az az út sem volt egyszerű, amely során Tal egyáltalán megtalálta, hogy mihez is kezdjen az életével. A most 34 éves művész a szintén déli városban, Beer-Sevában született a Szovjetunióból alijázott (bevándorolt) szülők gyermekeként. Nem találta helyét sem az iskolában, sem ezután a hadseregben, és még a hatóságokkal is meggyűlt a baja, bár ez utóbbi végül elég jól sült el.

Talt 13 évvel ezelőtt azután tartóztatta le a rendőrség, hogy Beer-Sevában összefújta a bíróság falát. Utóbbi cselekményt az épület falain belül dolgozó bíró sem értékelte, ezért 250 óra közmunkára ítélte közvagyon megrongálása miatt, amit egy helyi iskolában kellett ledolgoznia. Tal nem igazán tudta, hogy mihez kezdjen az iskolában, ezért felajánlotta az igazgatónak, hogy graffitiket fest a falakra.

Így derült ki a számára, hogy mennyire tehetséges, és hogy mivel kellene foglalkoznia a jövőben. Egy három éves hollandiai kitérő után Izraelben már, mint hivatásos graffiti-művészt kezdték el keresni különféle cégek, hogy falfestményekkel dobja fel a gyárak, üzemek, raktárépületek unalmas falait.

A Guinness-rekord megdöntéséhez pedig azért esett Dimonára a választása, mert ott voltak elég „örültek” ahhoz, hogy belevágjanak egy ekkora projektbe. Tal természetesen örül a rekorddöntésnek, de már az újabb kihíváson töri a fejét. Egy olyan helyszínt keres, ahová egy 30 ezer négyzetméter körüli graffitit fújhatna fel. (Ynet)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp