Verő Tamás: Türelem kell és kitartás

A Frankel zsinagóga vallási vezetője ünnepi gondolatait ajánljuk a mazsihisz.hu oldalról.

Peszahkor emlékezünk, azért is, mert írva van: Minden nemzedék köteles úgy tekinteni magára mintha ő maga jött volna ki a szolgaság földjéről. Nekünk is éreznünk kell a kemény munkát, a sanyargatást, a 10 csapást, a megmenekülést, a tenger kettéválasztását, a 40 évnyi vándorlást, a manna hullást, a 10 parancsolat átvételét.

Amikor széder este együtt ülünk az asztalnál, olvassuk a hagadát, akkor úgy kell tekintenünk magunkra, mintha a több száz éves kilátástalan nehéz munkavégzés közepette élnénk, és nem látjuk a jövőt, nem látjuk a kiutat.

A 2021-es év is különleges, a mai körülmények között megtartott kovásztalan kenyér ünnepen, pászkával a kezünkben mi sem látjuk a kiutat, nem vagyunk biztosak abban, mi vár ránk, tapasztaljuk, és érezzük környezetünkben, családunkon, hogy a vírus a mi életünket is szorosan támadja, és még nem látjuk a fényt az alagút végén.

Az Egyiptomban élő zsidók is a mélységből érték el a várva-várt megmenekülést, a szabadságot. Mi is biztosak lehetünk benne, hogy elérkezik a nyugalmi időszak, a gyógyulás, a vidámság és öröm ideje. Türelem kell, és kitartás!

Kívánok mindenkinek jó egészséget, a betegeinknek mihamarabbi teljes lelki és testi gyógyulást! Chag Pesach Sameach a mai nemzedékeknek és az utánunk következő korosztályoknak is!

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp