Miért nincs még Izraelnek saját vakcinája?

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Lassulni látszik az izraeli oltás tesztelésének üteme, a fejlesztésért felelős intézet igazgatója pedig váratlanul távozni kényszerül posztjáról.

Nagyjából egy évvel ezelőtt jelentette be a Benjamin Netanjahu miniszterelnök egy kormányülésen, hogy Izrael az első országok egyike lesz, amely a koronavírus elleni oltóanyagot állít majd elő. Az ülésen részt vett Smuel Sapira professzor, az állami fenntartású Biológiai Kutatóintézet igazgatója, ő volt az ,aki meggyőzte a miniszterelnököt, illetve Naftali Benet akkori védelmi minisztert arról, hogy az általa vezetett intézményben kezdjék el a vakcina fejlesztéséhez szükséges kutatásokat.

Szegev Harelt beoltják a kísérleti vakcinával

A Nesz Cionába található Biológiai Kutatóintézet a miniszterelnöki hivatal és a védelmi minisztérium alá tartozik. Elsődleges feladata a vegyi és biológiai támadások elleni védekező eszközök fejlesztése. De külföldi lapértesülések szerint az intézmény laborjaiban kotyvasztják azokat a mérgeket is, amiket a Moszad használ ellenséges személyek likvidálásának céljából.

A vakcinát azóta sikeresen előállító nagy gyógyszergyártó cégektől eltérően az izraeli intézet nem rendelkezett korábbi tapasztalattal ilyen típusú védőoltások fejlesztésében. De az anyagi források tekintetében sem versenyezhet az állami intézmény mondjuk a Pfizer vagy más nagyobb gyógyszergyártó fejlesztésekre szánt költségvetésével.

Ennek ellenére már tavaly májusban jelentős áttörésről számoltak be a Biológiai Kutatóintézet munkatársai, amikor sikerült a koronavírust semlegesítő ellenanyagot előállítaniuk. Június végén arról szóltak a hírek, hogy hörcsögökön működik az izraeli vakcina. Augusztus elején pedig a védelmi miniszteri tárcát átvevő Beni Gantz bejelentette, hogy az ősz folyamán elkezdődhet az embereken végzett tesztelési folyamat.

A Brilife-nak elnevezett oltóanyag klinikai tesztelésének első fázisát november elején kezdték meg 80 önkéntes részvételével. Azóta a tesztelés második fázisánál járnak, de az ehhez szükséges 600 résztvevő toborzása akadályokba ütközött. Kiderült ugyanis, hogy a kísérelt alanyai nem kapják meg a védettség bizonyításához szükséges zöld igazolványt, mint a Pfizerrel beoltottak.

Ezért többen visszaléptek a tesztelésből, és félő volt, hogy nem fognak elég önkéntest találni a második fázishoz. Végül némi közbenjárással sikerült kilobbizni, hogy az tesztalanyok is megkaphassák a zöld igazolványt, annak ellenére, hogy még nem volt bizonyított a vakcina hatékonysága, illetve a résztvevők egy része eleve placebóval volt beoltva.

A héber egészség szóból eredő Brilife lesz az izraeli koronavírus oltás neve – Kibic Magazin

Beni Gantz védelmi miniszter hétfőn este bejelentette, hogy az izraeli Biológiai Kutatóintézet a hónap végén megkezdi a koronavírus elleni vakcina tesztelését embereken. A titkos nesz ciónai nemzeti laboratóriumban tett látogatás és a vezetőjével, Smuel Sapirával folytatott megbeszélés után Gantz felfedte az oltás nevét: Brilife, az egészség héber – bri’ut – és az angol élet szavak portmanteau (szóalakvegyülés) változata.

Így viszont sikerült elég önkéntest toborozni a második fázishoz, amely várhatóan idén augusztusban fog befejeződni. A részeredmények biztatóak, az izraeli oltóanyag egyelőre hatásosnak bizonyul a brit és a dél-afrikai variánsokkal szemben, és biztonságosnak mutatkozik, de a végső következtetéseket csak a második fázis befejezését követően fogják levonni.

A 30 ezer ember bevonásával járó tömegteszteléses harmadik fázis csak ezután kezdődhet meg, amit már minden bizonnyal nem Izraelben fognak végrehajtani, hanem valamelyik kevésbé átoltott ázsiai, dél-amerikai vagy afrikai országban. Már több állam is bejelentkezett, hogy szívesen részt vennének, nem csak a tesztelésben, de annak finanszírozásában is. Ezzel együtt a több hónapig elhúzódó harmadik fázist, illetve az engedélyezési folyamatokat beleszámolva, nem valószínű, hogy ez év végéig Izraelnek saját vakcinája legyen.

Nemrég ráadásul váratlanul bejelentették, hogy Sapira professzor idén májusban távozik a Biológiai Kutatóintézet éléről. Bár izraeli lapok tudni vélik, hogy az igazgató a koronavírus elleni oltásfejlesztés csúszásai miatt nem folytatja munkáját az intézményben, a védelmi minisztérium közlése szerint csak egy előre eltervezett váltás fog lezajlani az intézet igazgatói posztján. (Haaretz, N12)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp