Furcsa, vicces, babonás és megható pészachi szokások a világ körül

100 napos pészachi takarítás, pészachi coca-cola, tojásvacsora – íme néhány rendhagyó pészachi szokás a világ különböző pontjairól.

A nagy 100 napos pészachi takarítás

Az indiai Keralaban már 2000 éve élnek zsidók. Ebben a kis közösségben rögtön hanuka után kezdik a peszachi készülődést, éppen 100 nappal az ünnep előtt. Purim után takarítják ki a chometzet, és minden egyéb fermentált gabonafélét, kifestik a házat, a peszachi edényeket elmossák és egy külön szobában tartják az ünnepig.

Kavicsokat az óceánba

Marokkói zsidók szokása hogy peszach utolsó napján lemennek a tengerpartra és háttal a víznek kavicsokat hajítanak bele, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Az ötödik fiú/lány

A Haggadában a négy fiú szerepel, akik között van okos és van ostoba, na de mi van azzal a fiúval, aki meg sem jelenik a széderen? Nos Izraelben sok családban fenntartanak egy helyet az ötödik fiúnak/lánynak, aki nem jelenik meg, és ezt a helyet bárki, akinek nincs hova menni széderestére, elfoglalhatja.

Kóser la peszach Coca-Cola

A Coca-Cola eredeti receptje kukoricasziruppal készül, de a cég – kifejezetten a zsidó lakosság kedvéért – Észak-Amerikában gyárt egy úgynevezett sárga kupakos, kukoricaszirupmentes kólát, amelyen felirat is hirdeti – káser lepészach.

Tojásvacsora

Az Aden-i (Jemen) zsidók szokása, hogy tényleg tojás van a széderestén vacsorára. Nem csak keménytojást, hanem különböző omletteket, tojásfelfújtakat, zöldségekkel, krumplival sütött tojást szervíroznak az este folyamán.

Az etióp Haggada

Az etióp közösség körében nem csak a hagyományos Haggadát olvassák manapság, hanem a családfő elmeséli a saját exodustörténetüket is, hogyan jutottak el az éhínség és vízhiány sújtotta Etiópiából a Mózes-hadművelet segítségével Izraelbe.

A teljes cikk itt olvasható

https://izraelinfo.com/2021/03/26/15-szokatlan-peszachi-szokas/

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp