A nácik miatt változtatta meg a nevét az Oscar-díjas Simone Signoret

Száz évvel ezelőtt, 1921. március 25-én született Simone Signoret. A zsidó származású színésznő olyan filmekkel vált világhíressé, mint az Aranysisak, az Ördöngösök, a Salemi boszorkányok, a Hely a tetőn, az ÁrnyékhadseregA macska vagy az Előttem az élet. 

Simone Signoret szerelemből lett színésznő. Az első világháború után francia megszállás alá került Wiesbadenben született, Simone Henriette Charlotte Kaminker néven, 1921. március 25-én, nagypolgári családba. Galíciai és magyar zsidó származású apja révén a híres szemészprofesszor, a Pesti Izraelita Hitközség elnöke, Hirschler Ignác rokona volt.

1923-tól már Franciaországban nevelkedett, de hamar családfenntartóvá vált, amikor a második világháború kitörését követően (1940-ben) a Nemzetek Szövetségénél tolmácsként is tevékenykedő jogász és nyelvész apja Londonba emigrált, hogy ott csatlakozzon Charles de Gaulle tábornok ellenállási mozgalmához, a Szabad Francia Erőkhöz.

Ördöngösök (Simone Signoret és Paul Meurisse)

Simone Kaminker 1941 tavaszán döntött úgy, színésznő lesz.

1941-ben egy szenvedélyes márciusi estén “születtem meg'” a Café de Flore egyik sarokasztalánál –írta memoárjában (Már a nosztalgia sem a régi).

Huszadik születésnapját ünnepelni érkezett a bohém kávéházba, ahol nemcsak a színész Daniel Gélinnel randevúzott, de összeismerkedett a Groupe Octobre színtársulat tagjaival, és a találkozás egy csapásra meghatározta további életét.

Eleinte kisebb színpadi és filmes szerepekben tűnt fel. Zsidó származását titkolnia kellett akarta, ezért anyja nevét vette fel, így lett később ismert Simone Signoret néven

Signoret szenvedélyes, érzelmeket és intelligenciát egyaránt sugárzó játékát pedig a létező legtöbb komoly díjjal elismerték: nyert Oscart, 3 BAFTA-díjat, a legjobb színésznőnek választották Karlovy Vary-ban, Berlinben és Cannes-ban, de átütő jelenlétéért megkapta az Emmyt, valamint elnyerte a francia és olasz Oscarként is emlegetett César- és David di Donatello-díjakat.

A teljes cikk itt olvasható:

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp