Spielberg antirasszista jogvédő szervezeteknek adja a zsidó Nobel-díjjal járó pénzjutalmat

A világhírű filmrendező egymillió dollárt adományoz 10 zsidó és nem zsidó szervezetnek, többek között a Színesbőrű Zsidók Szervezetének és a Fekete Szavazatok Számítanak közösségnek.

Faji és gazdasági egyenlőséget hirdető zsidó és nem-zsidó csoportnak ajánlja fel Spielberg a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjból származó pénzösszeget.

A Genezis-díjat kezelő alapítvány ráadásul múlt kedden azt is bejelentette, hogy Spielberg megduplázza az egymillió dolláros, azaz közel 310 millió forintos összeget a saját pénzéből. Ezt pedig 10 szervezet között fogja szétosztani, amelyek között szerepel a Black Voters Matter és a Jews of Colour Initiative is, írja a The Jewish News.

„A judaizmus és a zsidó történelem két történettel kezdődik: a genezissel és az exodusszal. Az egyik az alkotásról, a másik az elnyomás alóli felszabadulásról, a morális hang és a méltóság felfedezéséről szól”, mondta Spielberg a közleményében. Szerinte ebből az az etikai parancs következik, hogy egy igazságosabb és egyenlőbb világon kell dolgoznunk.

Spielberg szerint Amerikában krízis alakult ki, ezzel George Floyd meggyilkolására és az azt követő tüntetéshullámra célzott.

A már említett szervezeteken kívül az Avodah nevű zsidó csoport kap majd támogatást, amely Spielberg szerint az ország legégetőbb társadalmi és gazdasági kérdéseivel foglalkozik.

A többi szervezet név szerint:

the Collaborative for Jewish organising;
Dayenu – A Jewish Call to Climate Action;
Justice for Migrant Women;
the National Domestic Workers Alliance;
the Native American Rights Fund;
One Fair Wage;
the Religious Action Centre of Reform Judaism

Kapcsolódó cikkünk:

Steven Spielberg kapja a 2021-es zsidó Nobel-díjat – Kibic Magazin

Az amerikai rendezőnek a holokauszt emlékének megőrzése érdekében nyújtott kiemelkedő teljesítménye miatt ítélték oda a zsidó Nobelként is emlegetett Genezis-díjat. Idén az elmúlt évektől eltérően a Genezis-díjat kiosztó alapítvány az általa meghirdetett közönségszavazás eredménye alapján hirdette ki a győztes nevét.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp