Fordulat jöhet a rohonci mészárlás áldozatainak ügyében

76 évvel ezelőtt nagyjából 180 magyar zsidó munkaszolgálatost gyilkoltak meg Rohoncon a helyi kastély mulatozó vendégei. Maradványaikat azóta sem találták meg.

Battyhányné Thyssen-Bornemisza Margit 1945. március 24-25-én helyi nácikat és szimpatizánsaikat hívott meg mulatozni az osztrák-magyar határ közelében található Rohoncon lévő kastélyába. A mulatság idején született meg az ötlet, hogy gyilkolják meg a kastélyhoz tartozó pajtában fogvatartott, legyengült zsidó munkaszolgálatosokat.

A rohonci mészárlás áldozatainak emlékműve

Az akkora már kellően ittas vendégseregnek fegyvereket osztottak, majd elkezdődött a vérengzés. Az áldozatokat kisebb csoportokban tarkón lőtték vagy levadászták őket, de voltak olyanok is, akiket agyonvertek. Majd miután jól végezték dolguk, a vendégek visszamentek a kastélyba mulatni.

A rohonci mészárlás néven ismertté vált tömeggyilkosság eseményeit feldolgozták már könyvben, színdarabban és dokumentumfilmen is. A tanúkat meggyilkolták vagy megfélemlítették, a tettesek megléptek, és senkit sem ítéltek el az esettel kapcsolatban.

Máig nem találják a háború végének egyik legszörnyűbb tömeggyilkosságának sírhelyeit – Kibic Magazin

74 év után sem sikerült azonosítani a rohonci tömegsírok helyét. 9 sírnak, 8 tonnányi emberi maradványnak továbbra is hűlt helye. Eddig 16-szor kutattak a halottak után, eredménytelenül, írja a nyugat.hu. 74 éve a második világháború végének egyik legszörnyűbb tömeggyilkossága történt a Kőszeghez közeli, Ausztriához tartozó Rohoncon, Batthyány Margit birtokán.

Több kísérletet is tettek az évek során a tömegsírok megtalálására, de eddig nem jártak sikerrel. Most azonban a HVG cikke szerint fordulat jöhet az ügyben. Pár nappal ezelőtt ugyanis az osztrák állami tévé bemutatott egy 91 éves rohonci asszonyt, Somogyi Máriát, aki 76 év után tanúvallomásra jelentkezett.

Az idős nő azt állítja, hogy 15 évesen, barátnőjével együtt látta a tömegsírok megásását, és most meg is mutatta a szerinte biztos helyszínt. A nő vallomását már rögzítették a grazi egyetem történészei, húsvét után pedig elkezdődnek a feltárási munkálatok az osztrák Műemlékvédelmi Hivatal finanszírozásában.

Somogyi Mária azt mondta, azért döntött most úgy, hogy ennyi idő elteltével megtöri a hallgatását, mert azt szeretné, hogy

„legalább az utódok ismerjék meg pontosan a történteket”.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp