Egy új vírusvariánst fedeztek fel Izraelben

Több száz embert megfertőzhetett a koronavírus Izraelben felfedezett új mutációja. Az oltottságot azonban valószínűleg nem fogja veszélyeztetni.

Izrael szinte minden részén fertőzött meg embereket az országban felfedezett új covid-variáns. A szakemberek szerint több száz lehet a fertőzöttek száma. Egyelőre 180 körüli fertőzöttet találtak biztosan az ország északi részén fekvő Haifában, illetve a délen található Beer-Sevában, de valószínűleg ennél jóval magasabb lehet az új mutációval megfertőződöttek száma.

Koronavírus elleni vakcina beadása egy jeruzsálemi oltóponton

Az izraeli egészségügyi minisztérium közlése szerint az új variáns jellemzője, hogy négy aminosav eltérést mutat a vírus sejtekhez csatlakozását segítő tüskefehérje 681 számmal jelölt területén. A szakemberek szerint ez a variáns egyedülálló, és minden valószínűség szerint először Izraelben jelent meg. A mutációt egyébként már tavaly júliusban felfedezték, de csak most regisztrálták hivatalosan az izraeli variánst.

A minisztérium közleményéből az is kiderül, hogy az új variánsnak nincs klinikai vagy epidemiológiai jelentősége, és nem fogja gyengíteni az oltások hatékonyságát. Bár a mutáció a vírus egy fontos pontján található, de nem ad semmilyen előnyt a számára. Ettől a vírus nem lesz fertőzőbb vagy veszélyesebb.

A szakemberek szerint az új variáns nem fog széles körben elterjedni, mivel kevésbé fertőző, mint a brit változat, amely jelenleg az izraeli covid-fertőzések közel 90 százalékáért felelős. Ugyanis, ha van egy domináns, erősebben terjedő mutáció, akkor az elnyomja a kevésbé fertőzőképes variánsokat. Ezzel együtt a biztonság kedvéért követni fogják az új variáns további változásait. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp