Rangos olasz díjra jelölték a magyar és zsidó származású Bruck Edithet

Bruck Edit a híres olasz író, Primo Levi biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit. Nemrég Ferenc pápa kereste fel otthonában a 90 éves alkotónőt.

Hatvankét címből választották ki az olasz Strega-díj döntéshozói azt a tizenkét szerzőt, akiknek könyvei tovább versengenek az elismerésért. A jelöltek között van a magyar származású író-költő-műfordító, Bruck Edith is, mégpedig Il pane perduto című kötetével.

Bruck Edith (lánykori nevén Steinschreiber Edit) 1931-ben született Tiszakarádon, zsidó családban. Még gyerek volt, amikor a második világháború alatt az egész családját deportálták, ő maga több koncentrációs tábort is megjárt. (Élettörténetét a Hány csillag az égen? című dokumentumregényében dolgozta fel, amely Magyarországon az Európa Kiadó gondozásában jelent meg.) A háború után élt Magyarországon, Csehszlovákiában és Izraelben, végül az ötvenes évek közepén költözött Olaszországba, ott is telepedett le. Megismerkedett az ország legnagyobb költőivel, és barátságot kötött Primo Levivel – az ő biztatására kezdte el lejegyezni a holokauszttal kapcsolatos emlékeit, írta a Könyves Magazin.

Az Emlékezet Napja alkalmából az Osservatore Romano vatikáni napilap januárban készített interjút a 90 éves alkotóval, ami annyira megindította Ferenc pápát, hogy személyesen kereste fel otthonában Bruck Edithet.

A Strega-díj shortlistjét (amelyre már csak öt cím kerülhet fel) június 10-én hozzák nyilvánosságra, július 8-án pedig kiderül a győztes neve.

Az írónőről itt írtunk korábban:

Bruck Edit: “Az én könyveim egytől egyig fájdalomban fogantak” – Kibic Magazin

Bruck Edith, az auschwitzi haláltábort megjárt, Olaszországban élő írót „az életben maradt Anna Frank”-ként is emlegetik. A Teramói Tudományegyetem nemrég Guido II degli Aprutini érdemrenddel tüntette ki. Bruck Edithet, aki 13 évesen tért vissza az auschwitzi haláltáborból, „az életben maradt Anna Frank”-ként is emlegetik.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp