Halálos fenyegetést kapott a bukaresti zsidó színház vezetője

Maia Morgenstern e-mailen kapott antiszemita indíttatású fenyegetést, amelyben a zsidó színház felgyújtása, illetve a színésznő és lányának meggyilkolása is szerepel.

Maia Morgenstern a Facebook-oldalán tette közzé az üzenetet, amelyet a bukaresti Állami Zsidó Színház e-mail címére küldött egy bizonyos Adrian Ilarie, írja a Maszol. A lap beszámolója szerint a feltehetőleg álnéven küldött fenyegetés végén az állt: „az AUR részéről”, ami az idegengyűlöletéről ismert Románok Egyesüléséért Szövetség rövidítése.

Maia Morgenstern

Az üzenet feladója „koszos patkányfészeknek” nevezte a zsidó színházat és azzal fenyegetőzött, hogy felgyújtja az épületet. Arra is kitért, hogy milyen kínzásoknak vetné alá Morgensternt és lányát mielőtt meggyilkolná őket.

A színésznő feljelentést tett a rendőrségen, amely nyomozásba kezdett. Eddig annyit sikerült kideríteniük, hogy az e-mail nem a valós IP-címről érkezett, amiből a rendőrök arra következtetnek, hogy a fenyegető üzenet feladója megpróbálta elrejteni a kilétét.

Az ügyben megszólalt George Simion, az AUR társelnöke, aki pártja nevében elhatárolódott az antiszemita indíttatású, halálos fenyegetéstől. A politikus szerint Maia Morgenstern az ország egyik legértékesebb művésze, egyben felszólította a hatóságokat a tettes kézre kerítésére és megbüntetésére.

Az esettel kapcsolatban a Facebook-oldalán reagált Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, aki szolidaritást vállalt a színésznővel és „minden olyan személlyel, aki fenyegetve érezte magát”.

„Nem szabad megengednünk, hogy a múltbeli szörnyűségek megismétlődjenek”

– írta a politikus.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp