Gyerekházasságra kényszerítéssel vádolnak egy brooklyni rabbit

A rabbi a vádak szerint 15 éves gyerekek házasodását „hozta össze”.

A New York-i Rendőrség Gyermekvédelmi részlege nyomoz Yoel Roth ügyében, aki a williamsburgi Tiferes Hatorah Jesiva vezetője, valamint egy közösség elöljárója is, ahol sok olyan fiatal pár él, akiket ő adott össze.

Frimet Goldberger író, aki a haszid közösségben nőtt fel, ebben a hónapban posztolt fotókat fiatalkorúakról, akik nemrég jegyezték el egymást a következő szöveggel: a lány 17, a fiú 15 éves.

Golberger azt írta: „azért osztom meg ezt a képet, hogy mindenki tudja, milyen az, amikor kiskorúakat kényszerítenek házasságra”.

A haszid közösségekben általában fiatalon házasodnak össze a férfiak és a nők, általában 18 év szokott lenni a korhatár. New York államban például 18 éves kor alatt nem szabad házasodni, legfeljebb a bíróság adhat engedélyt arra, hogy 17 éves korra lehessen csökkenteni a korhatárt, írja a jta.org.

Yoel Roth ügyét először a Forward magazin tette közzé, és azt írták, a rabbi szerint azért fontos, hogy minél fiatalabb korban kössenek egymással házasságot a fiatalok, hogy ne végezzenek magukon önkielégítést. Roth hívei elmondták, hogy a rabbi a menyasszony és a vőlegény szüleinek engedélye nélkül adta össze a fiatalokat, és nem hagyta, hogy a szülők dönthessenek az esküvő időpontjáról. Sőt még azt sem árulta el nekik, hogy hány éves a gyerekeik jövendőbeli párja.

Roth titkára tagadta a vádakat, és azt mondta: „Ha teszünk valami jót, akkor mindig vannak olyanok, akik kritikát fogalmaznak meg.”

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp