Gyerekházasságra kényszerítéssel vádolnak egy brooklyni rabbit

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

A rabbi a vádak szerint 15 éves gyerekek házasodását „hozta össze”.

A New York-i Rendőrség Gyermekvédelmi részlege nyomoz Yoel Roth ügyében, aki a williamsburgi Tiferes Hatorah Jesiva vezetője, valamint egy közösség elöljárója is, ahol sok olyan fiatal pár él, akiket ő adott össze.

Frimet Goldberger író, aki a haszid közösségben nőtt fel, ebben a hónapban posztolt fotókat fiatalkorúakról, akik nemrég jegyezték el egymást a következő szöveggel: a lány 17, a fiú 15 éves.

Golberger azt írta: „azért osztom meg ezt a képet, hogy mindenki tudja, milyen az, amikor kiskorúakat kényszerítenek házasságra”.

A haszid közösségekben általában fiatalon házasodnak össze a férfiak és a nők, általában 18 év szokott lenni a korhatár. New York államban például 18 éves kor alatt nem szabad házasodni, legfeljebb a bíróság adhat engedélyt arra, hogy 17 éves korra lehessen csökkenteni a korhatárt, írja a jta.org.

Yoel Roth ügyét először a Forward magazin tette közzé, és azt írták, a rabbi szerint azért fontos, hogy minél fiatalabb korban kössenek egymással házasságot a fiatalok, hogy ne végezzenek magukon önkielégítést. Roth hívei elmondták, hogy a rabbi a menyasszony és a vőlegény szüleinek engedélye nélkül adta össze a fiatalokat, és nem hagyta, hogy a szülők dönthessenek az esküvő időpontjáról. Sőt még azt sem árulta el nekik, hogy hány éves a gyerekeik jövendőbeli párja.

Roth titkára tagadta a vádakat, és azt mondta: „Ha teszünk valami jót, akkor mindig vannak olyanok, akik kritikát fogalmaznak meg.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp