Évi 51 millió forinttal támogatja a kormány a Róna Tamás által vezetett Zsimát

Ezzel Semjén Zsolt szerint a magyar ajkú zsidóság hagyományait, a magyarországi neológia tradícióinak életté váltását, őrzését, továbbadását támogatja a magyar kormány egy újabb költségvetési forrással.

A támogatásról szóló megállapodást azután jelentette be Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy csütörtökön hivatalos megbeszélésen fogadta a Mazsihisszel szemben létrejött Magyarhoni Zsidó Imaegylet (Zsima) vezető képviselőit.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Róna Tamás főrabbi, a Zsima elnöke egyezményt ír alá a Karmelita kolostorban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Semjén Zsolt azt mondta, a kormány lelkiismereti kötelességének tartja, hogy – a keresztény és protestáns papokhoz és lelkészekhez hasonlóan – támogatást biztosítson a zsidó vallás képviselőinek is „lélek- és szellememelő szolgálatuk” ellátásához. A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta, a kormány egyetlen egyháznak sem szól bele az autonómiájába, belső életébe, sem a felekezetek közötti viszonyba, ugyanakkor támogatni kívánja hitéleti tevékenységüket.

Közölte, a kormány 2021-től 2025-ig évi 51 millió forintot biztosít a Zsimának erre a célra. Mint mondta, ez a forrás beépül a költségvetésbe, így kiszámítható támogatást jelent a számukra. Hozzátette: mindezen túl a különböző pályázatokon a Zsima ugyanúgy indulhat, mint bármelyik más szervezet.

Semjén Zsolt az új támogatási formára utalva azt hangoztatta:

„senkitől nem veszünk el semmit, itt mindenki csak kap, elvétel senki esetében sincsen”.

A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban – még Feldmájer Péter elnöksége idején – történelmi jelentőségű, átfogó szerződést kötött a Mazsihisszel; ebben az ingatlanrendezéstől kezdve minden kérdésre kitértek. Később – a Mazsihisz kérésére – megállapodtak abban is, hogy nem az egyházi személyek, köztük a rabbik jövedelemkiegészítő támogatására kérik a támogatást (ahogy a katolikusok és protestánsok esetében a lelkészek és a papok kapják), hanem arra, hogy temetőik gondozására fordíthassák a pénzt.

Több tízmillió forintos állami támogatáshoz jut a Róna Tamás-féle új neológ zsidó szervezet? – Kibic Magazin

Róna Tamás egy interjúban azt is hangsúlyozta, hogy rendezni akarják a viszonyt a neológiától eltávolodó olyan szervezetekkel, mint az EMIH és a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség. A múlt héten jelentette be Róna Tamás főrabbi, hogy tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy munkájának köszönhetően megalakult a Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület (ZSIMA) azzal a céllal, hogy segítse a zsidó vallás gyakorlását és felszámolja a passzivitást egyes hitéleti és vallási területeken.

A kormány tavaly ezt a támogatási összeget – mind a magyarországi, mind a külhoni lelkészek tekintetében – megduplázta.

Semjén közölte, a Zsimával csütörtökön kötött szerződés értelmében mostantól egy új költségvetési forrást kap a magyarajkú zsidóság; ezt az összeget ugyanis már a rabbik, hitoktatók, kántorok, a vallás gyakorlásához szükséges személyek anyagi támogatására fordíthatják. Semjén Zsolt azt hangoztatta, hogy ez a plusz pénz az „élők céljait” szolgálja. Hozzátette: a zsidó temetők fenntartása is fontos cél, a kormány arra külön támogatásokat ad, ahogy eddig is tette.

Róna Tamás, a Zsima elnöke a találkozón köszönetét fejezte ki az új kormányzati támogatásért, és történelmi pillanatnak nevezte a megállapodás aláírását. Mint mondta, a forrásnak köszönhetően erősebben és határozottabban tudják majd építeni a neológia jövőjét, és reményét fejezte ki, hogy a nemes szolgálatot végzők meg fognak erősödni. Közölte, a támogatásból már 18 egyházi személyt, köztük rabbit, rabbihelyettest és kántort tudnak segíteni.

A Zsimát 2020 októberében tíz magyarországi neológ zsidó egyházi személy alapította meg. Azóta többen is távoztak a szervezetből.

Három főrabbi kilépett a Róna Tamás által nemrég alapított Zsimából – Kibic Magazin

A napokban az alapításban részt vett főrabbik közül hárman úgy döntöttek, hogy a ZSIMA keretein belül a továbbiakban nem kívánnak semmilyen tevékenységet folytatni. Pár hónappal ezelőtt a Mazsihisz Rabbitestületének több rabbija csatlakozott a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű vallási egyesülethez, amelyet a Mazsihisztől elbocsátott Róna Tamás főrabbi hozott létre 2020.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp