Ételek, amelyek kósersági igazolás nélkül is ehetők pészachkor

Pészach sokak kedvenc zsidó ünnepe, ám a zsidó vallási előírások szerint itt még szigorúbbak a kósersági előírások, mint az év többi részében, mivel a háztartásban nem szabad ilyenkor kovászos, azaz erjedő ételeket tartani. Íme egy lista, ami megkönnyítheti a dolgokat Radnóti Zoltán főrabbi blogja alapján.  Sütőpor – sima – azaz nem pészáhi – hekserrel is fogyasztható

Kakaó por – sima – azaz nem pészáhi – hekserrel is fogyasztható, feltéve, ha sima egyszerű kakaópor, minden színezés vagy ízesítés nélküli.

Kávé — Az ízesítetlen, őrölt kávé egész évben érvényes hekserje jó pészach-kor.
A “Taster’s Choice” instant kávé pészáhi igazolás nélkül is fogyasztható, a többi pészáhi igazolást igényel.

Tojás — Minden tojás (a pasztörizált is) fogyasztható külön pészáhi hekser nélkül.

Fagyasztott gyümölcs — Ha nincs édesítve és nincs más hozzáadva, akkor nem igényel pészáhi engedélyt.

Gyümölcslevek – a rabbiság által felügyelt – édesítés nélküli – gyümölcslevek fogyaszthatóak pészáhkor, az üveges gyümölcslevelekre külön pészáhi engedély kell(A Magyarországon kapható Rauch gyümölcsleveket Schlesinger rabbi felügyeli)

Hús — Ha kósersági igazolással bírnak (akár friss, akár fagyasztott) és az eredeti csomagolásban vannak, akkor ezek egész évben kovász-mentesek, tehát nem kell külön felügyelet pészáhra.
Ez nem vonatkozik  a darált húsra, amihez esetlegesen kiegészítőket tehetnek.
További információ itt található vagy itt található.

Tej —  Ahhoz a tejhez, amin egész évben kósersági pecsét van, nem kell külön pészáhi felügyelet, ám sok alkalommal különböző vitaminokat tesznek bele, ami minimális veszélyt rejthet, ezért a tejet – lehetőség szerint – pészáh előtt vegyük meg, mert a korábban megvásárol áruk szigorúsága enyhébb, mint a pészáh (fél)ünnepe alatt megvásárolt áruké.

A teljes lista ezen a linken található:

17 étel, amihez nem kell külön pészachi kósersági igazolás

Ahhoz a tejhez, amin egész évben kósersági pecsét van, nem kell külön pészáhi felügyelet, ám sok alkalommal különböző vitaminokat tesznek bele, ami minimális veszélyt rejthet, ezért a tejet – lehetőség szerint – pészáh előtt vegyük meg, mert a korábban megvásárol áruk szigorúsága enyhébb, mint a pészáh (fél)ünnepe alatt megvásárolt áruké.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp