A magyar-zsidó fűszergyáros, aki világmárkává tette a Kotányit

Az utóbbi napokban felkapta a média azt a fotót Putyinról, amelyen az asztalán Kotányi fűszerek láthatók. A zsidó származású Kotányi János először Szegeden kezdett foglalkozni a város paprikájával, a Kotányi cég mára már világmárka lett, így Putyinéknak nem kellett a sarki boltnál messzebb menni fűszerért.
A névadó Kotányi János Szegeden született 1858-ban Kotányi (Kojeteiner) Hirsch Wolf (1812-1904) és Goldberger Katalin gyermekeként, és a város ismert paprikájával kezdett foglalkozni. Paprikamalmot építtetett, saját fűszerkeverékeket készített, és 1881-ben boltot alapított.

1884-ben létrehozta Döblingben az első kihelyezett Kotányi-üzletet. A bécsi Billrothstrasse utcában Kotányi János paprika, borpárlat, szilvapárlat, borecet és szilva szállítmányozásával és értékesítésével foglalkozó üzletet hívott életre.

A Kotányi paprikapor zamatának köszönhetően lett a cég Császári és Királyi udvari beszállító. A gyors gazdasági növekedés további hihetetlen mérvű fellendüléshez segítette a vállalkozást. Kotányi János pedig újabb okos és jövőbelátó beruházást hajtott végre: fűszermalommá egészítette ki az akkor már híres szegedi paprikamalmot, s ötletét olyan metropoliszokba vitte, mint Budapest, Berlin, München, Boston és New York.

A Kotányi paprikakereskedés az 1900-as évek közepétől a belvárosi Kárász utcában működött. 1923-ban közkereseti társasággá alakult.

A diadalmenetbe a történelem szólt közbe: a család egy része a zsidótörvények miatt külföldre költözött, a magyar céget pedig a második világháború után államosították. Kotányi leszármazottai az osztrák lerakatra építve alapítottak új céget, és onnantól a bécsi vállalat lett a Kotányi-központ (ami aztán a rendszerváltás után kft.-t alapított Magyarországon is). A cég a mai napig családi tulajdonban van – Erwin Kotanyi a jelenlegi vezető –, de az első szegedi üzlettől számolja a történetét, így idén ünneplik a 140 éves fennállásukat, írja a telex.hu.

A Kotányi márka azóta is elég sok helyen megfordul a világban, és ez alól Oroszország sem kivétel, sok orosz boltban is megtalálhatók a Kotányi-termékek. Az anyacég honlapja a vállalat idővonalán külön megemlékezik arról, hogy 2018-ban a Kotányi lett a piacvezető Oroszországban.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp