Ma szavaz Izrael

Két éven belül negyedszer rendeznek parlamenti választásokat a zsidó államban. A koronavírus járvány miatt különleges intézkedésekkel készülnek.

A korábbiaknál jóval több szavazókört alakítottak ki, sokakat új helyre jegyeztek be, és ezért egész nap forródrótot működtet a belügyminisztérium, ahol mindenki megtudhatja, hogy hol adhatja le szavazatát.

A különleges szavazóhelyiségek közül 409 csak az azonosított koronavírus-hordozókat fogadja, 342 helyen pedig csakis a karanténra kötelezettek jelenhetnek meg. Aki közülük nem tud saját autójával odajutni, azokat a választási bizottság díjmentesen odaszállítja otthonukból, a szervezést ebben az esetben is külön telefonvonalon segítik.

Ezen szavazóurnák egy része “drive in” módszerrel működik, vagyis a szavazónak az autójából ki sem kell szállnia, áthajt egy sátorban elhelyezett állomásokon. Először személyazonosságát ellenőrzik, majd pártcédulát választ, és végül az autója ablakát lehúzva bedobja az urnába.

A katonák és a diplomaták mellett ezúttal a fertőzöttek és a karanténban lévők is dupla borítékokkal szavaznak, ami azt jelenti, hogy a külső borítékra ráírják személyi adataikat, s ezen belül található a pártválasztásukat tartalmazó kis kék boríték.

Rendkívül sok, több mint félmillió dupla borítékra számítanak a szokásos mintegy 200 ezer helyett.

A választási eredményeket szerda hajnaltól péntek reggelig folyamatosan mutatja a helyi média, de a választási bizottság a dupla borítékok megszámlálása utáni végleges, hivatalos eredményeket csak március 31-én adja át Reuven Rivlin államfőnek.

Kedden, a két éven belül negyedszer megrendezett parlamenti választáson 13 685 helyen szavazhatnak majd az izraeliek a 24. kneszet képviselőire. Az egyfordulós, országos pártlistás választási rendszer szerint ezúttal 6 578 084 szavazásra jogosult polgár választhatja ki egy párt betűjelét a szavazófülkékben az induló pártok cédulái közül.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp