Műanyagmentes pészachot hirdettek

Az ötletek között szerepel például a műanyag tíz csapása, amikor az egyiptomi átkok helyett tíz olyan dolgot kell felsorolnia a környezettudatos zsidóknak, amely a műanyagok okozta környezeti károkról emlékezik meg.

Közeledik a pészach, amikor arra emlékszünk, hogy Mózes kivezette a zsidókat Egyiptomból, hogy hosszas vándorlás után megérkezzenek Izrael földjére. A történet szerint az Egyiptomból menekülő zsidóknak nem volt ideje megkeleszteni a kenyér tésztáját. Az ünnep nyolc napja során ennek emlékére kerülik a kovásztartalmú élelmiszereket.

A San Francisco-i Reboot zsidó kulturális és művészeti civil szervezet most felvetette, hogy az ünnep idejére érdemes lenne elhagyni az egyszer használatos műanyagokat is. A kezdeményezés Jonathan Bines nevéhez fűződik, aki egyébként a Jimmy Kimmel Live! című showműsor egyik írója is. Bines a pészah angol nevéből, a passover-ből gyártott egy új szót is – plastover – amely utal a műanyagmentes ünnepre.

Az egyiptomi tíz csapást is újraértelmezi a Reboot kezdeményezése, A műanyag tíz csapása néven. Széder este szokás kortyonként inni a bort, és minden korty előtt megemlékezni a tíz csapásról. A műanyag tíz csapása hasonló elven működik, de az egyiptomi átkok helyett tíz olyan dolgot kell felsorolnia a környezettudatos zsidóknak, amely a műanyagok okozta környezeti károkról emlékezik meg. A vérré váló Nílust itt a műanyaggá váló óceánok helyettesítik, de a többi csapás is hasonlóan rímel az eredeti hagyományokra.

A Reboot különféle oktatási anyagokkal is készül, amelyeket zsidó fiataloknak, de akár egész iskolai osztályoknak is ajánlanak. A projekt indulására pedig a kortárs művészetekkel foglalkozó Museum of Contemporary Art Detroit (MOCAD) egy különleges installációt állított össze. Az At Our Table (A mi asztalunknál) nevet viselő alkotás a széder esti vacsorát gondolja újra: az asztalra helyi forrásokból beszerzett élelmiszerek, illetve kidobott, egyszer használatos műanyagok kerülnek, hogy így világítsanak rá a környezetszennyezés problémájára.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp