Államilag elismert vallás lett a zsidóság Izlandon

Ezzel a helyi zsidó közösség is részesülhet az állam által beszedett egyházi adó rájuk eső részéből.

Az izlandi belügyminisztérium bevette az államilag elismert vallások körébe a zsidóságot. Az év elején meghozott döntés azt jelenti, hogy az izlandi zsidók regisztrálhatják magukat és gyermekeiket az ország zsidó közösségéhez tartozónak.

További előnyt jelent, hogy az állam által elismert vallási szervezetek részesülhetnek abból az egyházi adóból, amit az izlandi állam minden 16 évet betöltött polgárától beszed. Ez nagyjából évi 13 ezer izlandi koronát (32 ezer forintot) jelent személyenként. Izlandon ma úgy 200 zsidó él.

Az országnak mintegy 50 elismert vallási csoportja van. Azt az egyházi adót, amelyet azoktól szednek be, akik egyik csoporthoz sem tartoznak, a felsőoktatás és a tudomány támogatására fordítják.

„Amikor Izlandra költöztünk, tisztában voltunk azzal, hogy a közösségünk számára fontos az állami elismerés, ezért elhatároztuk, hogy megvalósítjuk azt” – mondta Avi Feldman rabbi, a helyi Chabad közösség vezetője, aki feleségével együtt 2018-ban költözött az országba. „Ez egy évtizedek óta húzódó történet” – tette hozzá. (JTA)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp