Svéd-díj fiataloknak Wallenberg emlékére

Április 11-ig lehet még jelentkezni és jelölni 13 és 20 év közötti magyar fiatalokat a Svéd Intézet támogatásával alapított Fiatal kurázsi nevű nemzetközi díjra. Az elismerést olyanok kaphatják meg, akik civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot tevékenységükkel, cselekedetükkel.

Ungt Kurage-díj

Az Ungt Kurage kifejezés magyar nyelven annyit tesz: fiatal kurázsi. Az Ungt Kurage egy újonnan alapított díj olyan13 és 20 év közötti fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot, és így a maguk eszközeivel lényeges változást értek el mindennapjaik során.

“Bátor fiatalokat szeretnénk díjazni ezzel az elismeréssel, olyanokat, akik kisebb vagy nagyobb cselekedeteikkel hozzájárultak ahhoz, hogy jobbá tegyék a világunkat. Úgy véljük ez a díj a legjobb módja annak, hogy méltóképp emlékezzünk régi kollégánkra és hősünkre, Raoul Wallenbergre. A zsidómentő diplomata nem csupán egy történelmi figura, hanem olyan ember, aki példaként szolgálhat minden generáció számára”, mondta Dag Hartelius magyarországi svéd nagykövet.

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mail címen lehet benyújtani. Határidő: 2021. április 11.

Mi is az a civil kurázsi?

Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért vagy aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Mik lehetnek a civil kurázsi megnyilvánulásai? Például lehet egy bajbajutott megsegítése. Vagy ellenvéleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni. Vagy ha van erőnk szembemenni a csoportnyomással. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy a jószándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk vagy emelünk szót azért, amit helyesnek érzünk.

Miből áll a díj?

A díjazottak elismerésére egy díjkiosztó rendezvény formájában kerül sor, a díjazottak egy éven át viselhetik az ”Ungt Kurage nagykövet” címet. Ezzel a díjazott fiatalok tagjaivá válnak egy olyan értékes és aktív közösségnek, amely további élményeket és lehetőségeket kínál a részvételre a nagykövetség saját vagy partnereivel közös programjaiban, tevékenységeiben.

A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi ”Young Courage Award”-ra is, melyet a svédországi Raoul Wallenberg Akadémia zsűrije oszt ki. A nemzetközi díj kitüntetettjei augusztus végén Stockholmba utazhatnak, ahol a többi nemzetközi díjazottal együtt közelebbről ismerhetik meg Raoul Wallenberg történetét és a civil kurázsi témakörét. 18 év alatti díjazottak esetében a nagykövetség lehetőséget biztosít egy kísérő szülő vagy pedagógus részvételére az utazáson.

Az Ungt Kurage díj 2020-as svéd nyertesei

Hogyan lehet valakit jelölni?

Bárki benyújthat jelölést, mely vonatkozhat barátra, osztálytársra, csapattársra, de jelölheti pedagógus a diákját vagy szülő a gyermekét, valamint bárki jelölheti saját magát is. A cselekedet és a civil kurázsi mértéke kerül majd elbírálásra.

A nevezésnek tartalmaznia kell egy leírást arról, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A leírás terjedelmi korlátja 200 szó. A nevezéshez szükséges űrlapot itt lehet letölteni.

Amennyiben a jelölés az elbírálás második körébe kerül, a budapesti Svéd Nagykövetség kérni fogja a leírt cselekedet igazolása érdekében két tanú nevének és elérhetőségének beküldését is.

A személyes adatok kezelésére vonatkozó adatkezelési tájékoztató itt olvasható.

A jelöléseket az youngcourage.budapest@gov.se e-mail címen lehet benyújtani. Határidő: 2021. április 11.

A pályázatok elbírálásának menete

A beérkezett jelöléseket egy szakértő zsűri fogja értékelni, melybe Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti köre delegál tagokat. A díjazottak és cselekedeteik kiválasztása során a zsűri a bátorság, az empátia, a tetterő és a kreativitás szempontjai alapján fog mérlegeli.

A díj története, kapcsolódása Wallenberghez

A díj eredeti, svédországi megfelelőjét 2015-ben alapította a Raoul Wallenberg Akadémia. Az idei évben a Svéd Intézet támogatásával világszerte számos más országban is elindul ez a kezdeményezés.

Raoul Wallenberg

A díjat Raoul Wallenberg svéd diplomata emléke és példája ihlette. Wallenberg ugyanis olyan ember volt, aki komoly civil kurázsiról tett tanúbizonyságot. Bátorságával és tetterejével magyar zsidók tízezreit mentette meg 1944-ben Budapesten.

Dag Hartelius nagykövet elmondta, Wallenberg magyarországi kötődése miatt természetes, hogy a budapesti Svéd Nagykövetség is csatlakozzon a nemzetközi kezdeményezéshez. “Minden társadalomban szükség van a civil kurázsira, bízunk abban, hogy Raoul Wallenberg példája i a mai fiatalokat isnspirálhatja a világ minden táján”, mondta.

Dag Hartelius magyarországi svéd nagykövet

A nagykövet hozzátette: Wallenberget a svédek is nemzeti hősnek tekintik. Az elmúlt tíz évben számos könyv jelent meg Svédországban az életéről, amelyek magyarul is elérhetőek (Bengt Jangfeldt és Ingrid Carlberg). Jelenleg egy ismert svéd rendező készít róla filmsorozatot. A Raoul Wallenberg Akadémiának köszönhetően pedig nagyon sok svéd diák ismerheti meg a zsidómentő diplomata életét, amely remélhetőleg bátorságra és együttérzésre inspirálja majd őket.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp