Modern Rómeó és Júlia-történetként érkezne a Shtisel amerikai feldolgozása

Az eredeti izraeli verziótól eltérően az amerikai változatban egy fiatal világi nő csöppenne bele a szigorúan vallásos ultraortodox zsidók világába.

Az amerikai CBS tévécsatorna fogja elkészíteni a nagy sikerű Shtisel című izraeli sorozat amerikai változatát, adta hírül a Deadline. A sorozatot két tapasztalt filmes, az író Lauren Gussis, illetve az Oscar-díjas Kenneth Lonergan rendező fogja készíteni.

Shtisel

A leírás alapján viszont némi eltérés biztosan várható majd az eredeti izraeli verzióhoz képest. Eszerint ugyanis az amerikai Shtisel egy mai Rómeó és Júlia-történet lenne, amelyben egy nagyon progresszív, 18 éves világi lány szerelmesedne bele egy fiatal ultraortodox zsidó férfiba, akiért hajlandó lenne még egész addigi éltét is feláldozni.

A Forward cikkében azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen történetszál egyáltalán nincs az izraeli sorozatban, amely nem lép ki a jeruzsálemi harediek világából. A lap szerint fenn áll a veszélye annak, hogy egy antifeminista történet kerekedik belőle, amely az ultraortodox közösségek nőket korlátozó szokásaira fókuszál majd. Hiszen, ha a harediek világát egy ultra-progresszív nő szemével mutatják meg, akkor nehéz elképzelni, hogy szimpatikus módon ábrázolják azt.

A lap megjegyzi, hogy ettől még lehet jó sorozat belőle, de nem lesz az a Shtisel, amit a nézők annyira szeretnek, és aminek harmadik évada nemsokára a Netflixen is elérhetővé válik.

Március végén érkezik a Netflixre a Shtisel harmadik évada – Kibic Magazin

A jeruzsálemi ultraortodox család mindennapjait bemutató izraeli sorozat négy évvel a második évad cselekményét követően veszi fel újra a történetszálat. A zsidók és nem-zsidók körében is nagy népszerűségnek örvendő című sorozat harmadik évadát Izraelben már bemutatták. A Netflix mostani bejelentése szerint március 25-án a streaming szolgáltató előfizetői számára is elérhetővé válik a széria.

Egyébként több olyan amerikai sorozat is készült már, amelyik valamilyen izraeli szériát dolgozott fel úgy, hogy csak az alapötletét vette át az eredeti történetnek. Ennek ellenére kimondottan színvonalas alkotások születtek. Ilyen sorozat például a Homeland vagy az Eufória.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp