Megtalálták a holokauszt-áldozatok páratlan kincsének örökösét?

Két éve bukkantak rá egy Keszthelyről elhurcolt zsidó család felbecsülhetetlen értékű kincseire, amelyet befőttes üvegekben rejtettek el még a háború alatt egy pincében. Úgy tűnik, most sikerült beazonosítani az áldozatok örököseit.

A 2019-es esztendő egyik szenzációja volt, hogy egy közel 3000 darabos, földbe ásott, befőttes üvegekben elrejtett ékszereket és különleges pénzérméket tartalmazó kincsre leltek Keszthely belvárosában.

Amikor 1944-ben kihirdették a törvényt a zsidó vagyonok zárolásáról az üveg- és porcelánkereskedéssel, valamint cementlapok gyártásával foglalkozó jómódú keszthelyi Pollák család feje elhatározta, hogy 2776 darabból álló értékes érmegyűjteményét és más értékes tárgyakat a ház pincéjében ássa el.

Pár héttel később a csendőrök felforgatták és kifosztották a házat, Pollákékat előbb gettóba zárták, majd Zalaegerszegre szállították át, majd a család elpusztult Auschwitzban.

2019-ben a becsületes megtalálók egy ház pincéjében találtak rá a nem mindennapi, több százmillió forintot érő gyűjteményre. A kincsek – köztük magán ékszerek és több ezer éves numizmatikai különlegességek (a legrégebbi darab a hellenizmus idejéből származik, de akadnak a köztársaság kori Rómából származó pénzek is) a Balatoni Múzeumhoz kerültek, majd egy kiállítást is rendeztek itt annak reményében, hogy ez segít majd az örökösök felkutatásában.

Az örökösöket a Bennünk élő eredet című blog szerint sikerült megtalálni, de egyelőre nem nyilvános a személyük. A múzeum igazgatója, Németh Péter szerint jelenleg még bizonyos jogi kérdések egyeztetése zajlik az örökösök érdekeltségi körében, ez hátráltathatja azt, hogy még mindig nem került pont az ügy végére. Ekkor várhatóan a család vállalni fogja a nyilvánosságot.

Németh Péter azt reméli, hogy az örökösök öt évre a múzeumnál hagyják a Pollák család kincseit, hogy zavartalanul csodálhassa meg mindenki a páratlan értékeket, és egyben emlékezzen a közös zsidó örökségre is.

Kapcsolódó cikkünk:

https://akibic.hu/2020/06/23/elasta-kiveteles-eremkollekciojat-egy-magyar-zsido-ferfi-mielott-auschwitzba-vittek/

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp