A palesztinok 64 ezer adagnyi oltóanyagot kaptak a Pfizertől és a WHO-tól

Izrael emellett megkezdte a területén dolgozó palesztin vendégmunkások beoltását, s immunizálásukkal, valamint az újonnan átadott vakcinákkal összesen már mintegy negyedmillió palesztin juthat hozzá legalább az első dózishoz.

Izraelből szerda hajnalban a hadsereg 64 ezer adag vakcinát szállított át a Palesztin Nemzeti Hatósághoz, ezekért a Pfizer és a WHO fizet. Az oltóanyagot elosztják a két fő palesztin terület, Ciszjordánia és a Gázai övezet között.

A szállítmányból 40 ezer adag a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaga, 24 ezer pedig az AstraZeneca svéd gyógyszeripari csoport terméke. A palesztin hatóság eddig több mint 100 000 dózist kapott a koronavírus elleni vakcinákból.

Izrael emellett megkezdte a területén dolgozó palesztin vendégmunkások beoltását, s immunizálásukkal, valamint az újonnan átadott vakcinákkal összesen már mintegy negyedmillió palesztin juthat hozzá legalább az első dózishoz.

Az izraeli hadsereg megszállt területek kormányzásával foglalkozó koordinátorai, valamint az ottani mentőszolgálatért felelős egységek segítségével szerdáig 90 000, Izraelben és ciszjordániai telepeken dolgozó palesztin munkavállalót oltottak be, és jövő hétre várhatóan 120 ezer ember beoltását végzik el.

A hadsereg figyelmeztetett, hogy a teljes gázai és ciszjordániai lakosság beoltásához további egymillió adag oltóanyagra lesz szükség. “Súlyos egészségügyi válság van. A palesztin hatóság oltási képességének hiánya közvetlenül fenyegeti Izraelt is, mert a két lakosság egymás mellett él. Nem szeretnénk mutánsokkal, és más hatásokkal foglalkozni”- mondta a lapnak az ügyben érintett egyik biztonsági szervezet illetékese.

Világos, hogy a választások előtt Benjámin Netanjahu miniszterelnök nem fog hozzájárulni, hogy az izraeli készletből eladjunk a palesztinoknak. Ezeket a dózisokat Izrael milliárdokért vásárolta meg nagy mennyiségben a Pfizertől és a Modernától” – tette hozzá, de hangsúlyozta, hogy a kormánynak előbb utóbb el kell adnia a szükséges vakcinákat a palesztinoknak, mert különben Izraeltől sem lehet távol tartani a vírust.

Ciszjordániában és a Gázai övezetben összesen több mint négymillióan élnek, azonban a gyermekek magas száma miatt a lakosság jelentős részben gyermekekből és fiatalokból áll, akiket kevésbé veszélyeztet a koronavírus-járvány.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp