Nemi erőszakkal vádolják a mentőszolgálatot alapító ultraortodox hírességet

Jehuda Mesi-Zahav viselkedése nyílt titoknak számított környezetében, a jeruzsálemi vallásos Mea Searim lakónegyedben, de a külvilág semmit sem tudott róla. A rendőrség is hibát követett el az ügyben, amikor nem vették komolyan, és nem jártak utána a már évekkel korábban kipattant vádaknak. 

Súlyos, a rendőrséget is felelőssé tévő üggyé dagadtak Izraelben a Jehuda Mesi-Zahav elleni vádak, ugyanis az országszerte ismert, mentős munkájával nagy tiszteletet kiváltó férfiről kiderült, hogy évtizedek óta súlyos szexuális bűntetteket követett el az ilyesmiről mélyen hallgató ultraortodox közösségben férjezett asszonyok és lányok, sőt kiskorúak, fiúk és lányok ellen egyaránt.

Mesi-Zahavot az ország legnagyobb kitüntetésére, Izrael-díjra jelölték életművéért, de néhány napja bejelentette, hogy visszautasítja a jelölést az ellene felhozott vádak miatt, és munkáját is felfüggesztette. Zahav 2 éve Magyarországon is járt, amikor szervezete, a Zaka a Dunába lőtt holokauszt áldozatok felkutatását vállalta magára. Az ügy akkor nagy vitákat váltott ki, a Mazsihisz ellenezte az akciót.

Sosem találkoztunk ilyen szégyenteljes viselkedéssel a zsidó közösség vezetőinek részéről – Kibic Magazin

Megszólalt a ZAKA nevű szervezet is a Dunában nyugvó zsidó áldozatok kiemelése ügyében. Jehuda Meshi-Zahav elnök elítélte a Mazsihisz állásfoglalását, hangsúlyozta, a holokauszt mindannyiunk közös ügye, amelyben nincs helye politikának. Mint ismert a merényletek, balesetek, természeti katasztrófák áldozatainak és azok testrészeinek begyűjtésére és azonosítására szakosodott ZAKÁ-t bízták meg azzal a feladattal, hogy felkutassák a Dunában nyugvó holokauszt áldozatok maradványait.

A ynet keddi, leleplező írása szerint a rendőrök is hibát követtek el, amikor nem vették komolyan, és nem jártak utána a már évekkel korábban kipattant vádaknak. Mesi-Zahav egyik áldozata már 2013-ban részletes tanúvallomást tett ellene, mely szerint a férfi megerőszakolta, amikor állásra jelentkezett a vezetése alatti mentőszolgálatnál.

A bántalmazott nő nem kívánt a bíróságon is megjelenni, és a rendőrség lezárta az aktát. Később a tanú külföldre távozott, és jelenleg megpróbálják felkutatni, hogy ismét kihallgathassák az újonnan jelentkezett tanúkkal együtt.

Már több éve fény derült több hasonló esetre egy ultraortodox segélyszolgálatnál is, de az érintett lányok és asszonyok mind az ultraortodox közösséghez tartoztak, ahol súlyos szégyenfoltot jelent, ha valaki szexuális bűncselekmények áldozatává válik. Egyikük sem vállalta a nyilvánosság előtt a tanúságtételt, és ezért süllyesztőbe kerültek a vádak, s később újabb nők kerülhettek hasonló helyzetbe.

Korábbi közeli munkatársai az “ultraortodox Jeffrey Epsteinnek” nevezték a ynetnek nyilatkozva, és azt állították, hogy még csak a jéghegy csúcsa látszik, további újabb esetekre derülhet fény. Viselkedése nyílt titoknak számított környezetében, a jeruzsálemi vallásos Mea Searim lakónegyedben, de a külvilág semmit sem tudott róla.

Mesi-Zahavról múlt csütörtökön jelent meg a Háárec című újságban az első leleplező írás, amelyben hat esetet hoztak napvilágra. Később a ynet újabb eseteket ismertetett, s a 12-es kereskedelmi tévé jelentése szerint már tucatnyi új áldozat jelentkezett.

A médiában megjelent vádak után a rendőrség ismét nyomozni kezdett, de kevesen vállalják a tanúskodást azok közül, akik készek nyilatkozni a médiának, ők is csak nevük elhallgatásával. Mesi-Zahav hétfőn ügyvédjével a rendőrségre ment, hogy elmondja saját változatát a történtekről, de ott nem fogadták, mert csak a tények feltárása után kívánják beidézni és szembesíteni az ellene szóló vádakkal.

 

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp