Izraeli és palesztin rövidfilm az idei Oscar-díj végső jelöltjei között

A legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában versenyzik majd egymással egy izraeli és egy palesztin alkotás.

Március 15-én hozták nyilvánosságra az Oscar-díj idei végső jelöltjeinek névsorán. A jelöltek között egy izraeli és egy palesztin alkotás is található, ráadásul mindkettő ugyanabban a kategóriában versenyez.

Az izraeli Fehér szem (White Eye) című rövidfilm Omer történetét meséli el, akinek ellopták a kerékpárját. A férfi egy gyár mellett találja meg a biciklit, és egy ott dolgozó afrikai bevándorlót gyanúsít meg az ellopásával. Ezzel az események olyan láncolatát indítja el, amely irányítása hamar kicsúszik Omer kezei közül.

A filmet készítő Tomer Shushan elmondta, hogy mindez megtörtént vele a valóságban. Ellopták a bringáját, és miközben próbálta visszaszerezni, majdnem elérte, hogy börtönbe zárjanak és kiutasítsanak egy embert Izraelből.

A legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában a Fehér szem egyik vetélytársa a palesztin Farah Nabulsi által rendezett Az ajándék (The Present) című film lesz. Ebben Juszuf a lányával együtt azért indul útnak, hogy ajándékot vásároljon a feleségének. A küldetést azonban katonákon és frusztráló ellenőrző pontokon keresztül nem is annyira egyszerű teljesíteni.

Két évvel ezelőtt az izraeli Guy Nativ Bőr című rövidfilmje nyerte el az Oscar-díjat ebben a kategóriában.

Az idei az Oscar-gálát eredetileg február 28-án tervezték megtartani, a koronavírus-járvány miatt azonban április 25-re halasztották a díjátadót. (Times of Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp