Az ortodoxok üdvözlik az együttműködésre törekvést, de továbbra is ragaszkodnak a 10 milliárdos tartozáshoz

A MAOIH közleményben válaszolt a Mazsihisz közleményére a 10 milliárd forintot is meghaladó tartozás rendezésével kapcsolatban.

Először Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) frissen megválasztott elnöke adott ki közleményt, amelyben felszólította a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

10 milliárd forint jogosulatlan járadékot követelnek az orthodoxok a Mazsihisztől – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) szerint igazságtalan az elosztása a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradéknak, és ez ellen kívánnak fellépni. Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert György, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

Erre a Mazsihisz saját közleményében válaszolt, amelyben nem ismerte el a MAOIH 10 milliárd forintos követelésének jogosságát, Deutsch fenyegetését pedig „érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként” értékelte. Hozzátéve, hogy a Mazsihisz továbbra is az együttműködésben és a konszenzuskeresésben érdekelt.

Most ismét a MAOIH következett, és ma meg is érkezett a közleményük az MTI OS szolgáltatásának jóvoltából. Ebből kiderül, hogy a MAOIH „felemás érzésekkel fogadta a Mazsihisz nemrégiben nyilvánosságra hozott, az orthodox közösséggel szemben fennálló, 10 milliárd forintot is meghaladó tartozásuk rendezésére felszólító közleményre reflektáló írását”.

Az ortodoxok üdvözölték ugyan a Mazsihisz együttműködésre és konszenzuskeresésre való törekvését, ugyanakkor szomorúnak találták, hogy a Mazsihisz „nem hajlandó az orthodox hitközség jogos igényét annak ellenére sem teljesíteni, hogy a múlt század derekának vérzivataros évtizedeiben a zsidóságot ért példátlan tragédiára válaszul köttetett Örökjáradéki Megállapodás alapját képező, 153 ingatlanból álló ingatlanvagyon közel fele, 46,41 százaléka orthodox hitközségi vagyon volt”.

A MOIH szerint ezen ingatlanok után az örökjáradék értéke őket, és nem a Mazsihiszt illeti.

A MAOIH úgy látja, hogy a Mazshisz közleményében foglaltakkal ellentétben a pénzügyi helyzete nem kritikusabbá vált, hanem némileg javult azután, hogy az EMIH nyomására létrejött az Örökjáradéki Megállapodás. Azelőtt a MAOIH ugyanis „mindössze 100 millió forintot kapott a Mazsihisztől évente, és csak onnantól kezdve részesül évi 200 millió forintban a rendelkezésre álló összegekből”.

A Mazsihisz nem ismeri el az orthodoxok 10 milliárd forintos követelésének jogosságát – Kibic Magazin

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség új elnökének fenyegetését a Mazsihisz érthetetlen és végiggondolatlan hadüzenetként értékeli. Hivatalos levélben szólította fel Deutsch Róbert, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég megválasztott elnöke a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét, Heisler Andrást, a Mazsihisz 10 milliárdosra duzzadt tartozásának azonnali rendezésére, továbbá arra, hogy a magyar kormánynál írásban kezdeményezze a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának módosítását az arányosság és igazságosság jegyében.

Az ortodoxok szerint a Mazsihisz által említett 200 millió forintos tartozást is csak amiatt halmozták fel a neológok felé, mert utóbbi „a mai napig elmulasztotta folyósítani az orthodox közösség jogos igényét képező, mintegy 10 milliárd százhetvenhárommillió forintra duzzadt járadékot, helyette »nagylelkű« kölcsönöket folyósított a MAOIH számára”. Az ortodoxok továbbá visszautasították a hitközségük „rossz és átláthatatlan” gazdálkodására utaló kijelentést.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a MAOIH a Mazsihisz által is hangsúlyozott konszenzuskeresés szellemében továbbra is a megbeszéléses rendezés híve. Meggyőződésünk, hogy az egymás iránti kölcsönös felelősségvállalás útjához való visszatérés az egész magyarországi zsidó közösség javát szolgálná!”

– zárul a MAOIH közleménye.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp