82 év elteltével találtak egymásra a holokauszt-túlélő barátnők

Betty Grebenschikoff és Ana María Wahrenberg utoljára kilenc éves korukban látták egymást. Évtizedeken át az gondolták a másikról, hogy a holokauszt áldozata lett.

A holokauszt után sokan kezdték el keresni családjukat, barátjukat, sokszor hiába. Többen csak évtizedekkel később találtak egymásra, mint például az a két unokatestvér, akikről még 2019-ben írtunk. A Romániából származó Morris Sana, valamint Simon Mairowitz 75 év után tudta meg, hogy életben van a másik.

75 év után találkoztak újra a holokauszt-túlélő unokatestvérek – Kibic Magazin

A 87 éves Morris Sana és unokatestvére, a 87 éves Simon Mairowitz gyerekkorukban látták egymást utoljára, és mindketten azt gondolták a másikról, hogy a holokauszt áldozata lett. Most Izraelben újra találkoztak, a megható eseménytől pedig videó is készült. Morris Sana és Simon Mairowitz gyerekkorukban Romániában éltek, és nem csak unokatestvérek voltak, de a legjobb barátok is.

Hasonló történetről számolt be nemrég a Washington Post, amely cikkét a 24.hu szemlézte. Az írás két 91 éves holokauszt-túlélőről szól, akik Berlinben éltek, a legjobb barátnők voltak, és kilenc évesen látták egymást utoljára.

Betty Grebenschikoff és Ana María Wahrenberg az 1938-as zsidóellenes pogrom, a kristályéjszakát követően voltak kénytelenek elválni egymástól. Amikor 1939-ben utoljára találkoztak, megölelték egymást, és megígérték, sosem veszítik el egymást. A háború és a nácik elöli menekülés azonban közbe szólt.

Betty Grebenschikoff és Ana María Wahrenberg 82 év után láthatták újra egymást

Grebenschikoff családja Sanghajba menekült, mivel Kína volt az egyik azon kevés országok között, ahová a zsidóknak nem volt szüksége vízumra 1939-ben. Ezért mintegy 20 ezer európai zsidó érkezett ide ebben az időszakban. Betty Kínában ment férjhez, majd innen is menekülniük kellett, mert a férjét üldözte a kommunista hatalom, így 1950-ben Ausztráliába, majd onnan három évvel később az Egyesült Államokba mentek.

Wahrenbergék Chilébe menekültek, Anna María itt ment férjhez, mindketten próbálták megtalálni a másikat, de mivel mindkét nő időközben nevet változtatott, nem jártak sikerrel. Évtizedeken át azt gondolták a másikról, hogy a holokauszt áldozata lett.

Ez egészen tavaly novemberig így is volt, ekkor azonban a Steven Spielberg által létrehozott Soa Alapítvány egyik munkatársa, Ita Gordon meg nem hallgatta Wahrenberg előadását egy kristályéjszakáról szóló webináron. Gordon ezután elkezdett keresgélni az alapítvány archívumában és rábukkant Grebenschikoff vallomására, amelyben elhunyt barátnőjét, Anne Marie Wahrenberget is említi.

Gordon összerakta a talált adatokat és rájött, hogy a két barátnőről van szó, akik nagyon is életben vannak. Ezt követően megszervezett számukra egy online találkozót, így Grebenschikoff és Wahrenberg 82 év után Zoom-on találkozhatott megint. Amikor a két nő megtudta, hogy barátnője él, nagyon megdöbbentek, de egyben örültek is nagyon.

„Mintha nem telt volna el semmi idő. Persze, 82 év hozott változásokat, de többé-kevésbé ott folytattuk, ahol abbahagytuk”

– mesélte Grebenschikoff a Post-nak.

Azóta minden vasárnap beszélgetnek egymással, Wahrenberg pedig azt tervezi, hogy szeptemberben elutazik Miamiba, hogy együtt ünnepeljék a ros hasanát, a zsidó újévet.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp