Zsidó közösség mentett meg a csődtől egy különleges muszlim éttermet

A német zsidó közösség fogott össze, hogy megmentse azt a muszlim kebabost, amely a hallei szélsőjobboldali terrortámadás egyik célpontja volt.

A Kiez-Döner nevű kebab étterem különleges hely Németországban. A 2019-es hallei terrotámadás elkövetője ide menekült be, és ölt meg két embert. A támadás óta az étterem egyfajta kegyhellyé vált a két áldozat emlékére.

Az étterem azonban az egyik elszenvedője a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott korlátozásoknak, amely mostanra a csőd szélére került.

Ismet Tekin, az étterem török származású tulajdonosa

A helyi zsidó közösség azonban összefogott a megmentése érdekében. A Német Zsidó Diákok Szakszervezete egy nemzetközi adománygyűjtést indított, és 30 ezer eurót gyűjtöttek össze az étterem számára, írja a The Telegraph.

A helyi zsidó közösség vezetője 1000 euróért kebabot is rendelt az étteremtől. Az ételt a közösség körében osztják szét.
„Egészen elképesztő, amit tettek értem. Ezt mind szolidaritásból csinálták, hogy megmutassák, mind együtt vagyunk, ha összefogunk, akkor át tudunk esni ezeken a nehéz időkön” – mondta az étterem tulajdonosa. és hozzátette, egyáltalán nem érdekli, hogy a zsidók és a muszlimok között feszültség van a Közel-Keleten.

Elmondása szerint a 2019-es terrortámadások előtt nem volt sok zsidó vallású látogatója az étteremnek, mert eleve nagyon alacsony a hallei zsidó közösség létszáma. A támadásokat követően azonban valamennyien törzsvendégekké váltak, és elsők között értesültek a pénzügyi nehézségekről.

Az étterem a 2019-es terrortámadás után
  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp