Történelmi látogatást tesz az Egyesült Arab Emírségekben az izraeli miniszterelnök

A két ország közötti kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt kerül sor.

Az Egyesült Arab Emírségekben tesz történelmi látogatást csütörtökön Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő. A két ország közötti kapcsolatok normalizálása óta első izraeli kormányfői villámlátogatásra tizenkét nappal az izraeli parlamenti választások előtt kerül sor.

Benjamin Netanjahu és Mohamed Bin Zájid

Netanjahu Mohamed Bin Zájid Ál Nahajannal, az Egyesült Arab Emírségek tényleges vezetőjével tárgyal. A látogatást legutóbb februárban halasztották el, amikor Izrael a koronavírus járvány ellen védekezve lezárta légterét.

A Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet arról értesült, hogy az Egyesült Arab Emírségek szerette volna a március 23-i izraeli parlamenti választások utánra halasztani a már többször beharangozott vizitet, de végül beleegyezett az időzítésbe, melynek révén Netanjahu választási kampányának részévé vált a találkozó.

A diplomáciai kapcsolatok normalizálásának keretében március elején érkezett Izraelbe Mohammad Mahmúd al-Kadzsa, az Egyesült Arab Emírségek nagykövete, találkozott több politikussal, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel, és helyszínt választott a nagykövetség és rezidenciája számára Tel-Avivban. Izrael már januárban ideiglenes nagykövetet küldött az Emírségekbe Eitan Nae személyében, aki átmeneti irodát alakított ki Abu-Dzabiban.

Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, valamint a hozzájuk csatlakozó Bahrein tavaly szeptemberben normalizálta diplomáciai kapcsolatait – az úgynevezett Ábrahám-egyezmények aláírásával – a washingtoni Fehér Házban, Donald Trump akkori amerikai elnök közvetítésével.

Csütörtökön egyébként sűrű napja lesz az izraeli miniszterelnöknek, aznap fog tárgyalni Orbán Viktorral, illetve Andrej Babis cseh kormányfővel a koronavírus-járvány elleni védekezés kérdéséről.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp