Mégis érkezik oltás Magyarországra Izraelből?

Izraeli lapértesülés szerint az eredetileg tervezett 100 ezer adag vakcinát hamarosan szétosztja a zsidó állam a baráti országok között, így Magyarországra is kap majd az adományból.
Az eredeti tervet az Igazságügyi Minisztérium akadályozta meg. Most viszont úgy tűnik, el fognak tudni juttatni 100 ezer dózis Moderna vakcinát 20 külföldi országba, valamint a Sínai-félszigeten állomásozó békefenntartóknak – írja a Times of Israel.

A projekt azért sürgős, mert a vakcináknak, amikről szó van, május végén lejár a szavatosságuk. Izraelben többlet van a Moderna vakcináiból, mert azokat még azelőtt vásárolták, hogy megállapodást kötöttek volna a Pfizerrel az egész lakosság beoltására elegendő vakcina gyors leszállításáról.

A döntést korábban több kritika érte, főként azért, mert a palesztin területeken szinte még egyáltalán nincs oltás, miközben Netanjahu távoli országok számára ajánl fel segítséget.

Hétfőn elkezdték annak a 120 ezer palesztinnak az oltását is, akik engedéllyel rendelkeznek arra, hogy az országban, vagy a ciszjordániai telepeken dolgozzanak. Míg Izraelben már több mint 5 millió polgárt beoltottak, a Palesztin Hatósághoz még mindig nem érkezett el egyetlen jelentős vakcinaszállítmány sem.

A terv befagyasztása ellenére egy szállítmány eljutott Hondurasba. Ezt az ország elnöke, Juan Orlando Hernandez jelentette be, hozzátéve, hogy az Izraeltől kapott dózisokkal a frontvonalban dolgozókat fogják beoltani. A cseh kormány pedig azt jelentette be, hogy ötezer adag Modernát kapott a zsidó államtól.

Lapinformációk szerint országonként ötezer dózist fognak eljuttatni a következő államokba: Ciprus, Mauritánia, Magyarország, Guatemala, a Maldív-szigetek, San Marino, Etiópia, Chad, Kenya, Uganda és Guinea.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp