Orbán Viktor Izraelbe utazik a héten

Magyar-cseh-izraeli kormányfői csúcstalálkozót tartanak csütörtökön Jeruzsálemben, amelynek fő témája a koronavírus-járvány elleni védekezés lesz.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor, Andrej Babis és Benjamin Netanjahu tárgyalásán megvitatják a járvány elleni védekezés eddigi tapasztalatait a három országban, valamint szorosabbra vonják Magyarország, Csehország és Izrael együttműködését a koronavírus elleni küzdelemben.

Orbán Viktor Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén 2019-ben (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Benjamin Netanjahu nemrég úgy döntött, hogy Izrael 100 ezer adag Moderna-vakcinát ajándékoz azoknak az országoknak, amelyekkel jó kapcsolatokat ápol. Ennek keretében Magyarország 5000 adagnyi oltóanyagot kapott volna a diplomáciai támogatásért.

Az izraeli kormányfő döntését többen is bírálták, Beni Ganz védelmi miniszter szerint például „egy ilyen lépés megbeszélést és jóváhagyást igényel, és csak biztonsági, diplomáciai, vagy sürgős orvosi szükséglet igazolhatja”. Ezt követően az oltóanyagok külföldi országoknak történő ajándékozását felfüggesztették arra hivatkozva, hogy Netanjahu nem dönthetett volna egyedül ilyen ügyben.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp