Lelkiismeretesebb, őszintébb szándékú vezetőket, feddhetetlen rabbikat

Petíciót indítottak civilek a zsidó közélet megtisztulása érdekében. Mint írják a jelenlegi elmérgesedő viták felelőtlenül veszélyeztetik a gyerekek zsidóság iránti elköteleződését. Elfogadhatatlannak tartják, hogy a zsidó hitközségek és szervezetek nem vállvetve harcolnak a hazai zsidóság felemelkedésének ügyéért.

A kezdeményezést Selmeczi Vonnák Ágnes indította útjára a múlt héten a petitions.net oldalon. Azért döntött a nyílt vélemény megfogalmazása mellett, mert zsidó anyaként kezdte teljesen reménytelennek érezni, hogy a sok csatározás, vádaskodás, passzivitás mellett marad-e terep arra, hogy a gyermekei egy olyan neológ közösség részeként nőhessenek fel, amit ők tudhattak a sajátunknak a 80-as, 90-es években.

„Nagyon szomorúnak érzem, hogy a politika begyűrűzött a közösségünkbe és szeretném kiemelni, itt is mint minden fórumon, hogy ez a petíció egy teljesen független indítvány. Egy kiáltás ha úgy tetszik, ami reményeim szerint nyitott fülekre találhat, és egyre többen mernek hangot adni, hasonló véleményüknek, tenni annak érdekében, hogy ne az ellenségeskedés, hanem az összekapaszkodás legyen az út, amit a következő generáció számára mutathatunk”, írja indoklásában.

Selmeczi Vonnák Ágnes szerint a jelenlegi belviszályok két utat nyithatnak a következő nemzedék számára: a teljes asszimilációt, vagy az ortodoxiát. „Hiszem, hogy kell lennie középútnak, mert a mai ember, tisztelet a kivételnek mindig a könnyebb utat választja, így borítékolható, hogy az első választás lesz a népszerűbb. Nekem ez nagyon elkeserítő”, írja.

Úgy véli, hogy példaképekre van szükség, olyan helyekre, ahova minden magyar zsidó jó szívvel tartozik.

„Voltak jó kezdeményezések, de minden elhalt hamvában, én mint 47 éves 3 gyereket nevelő anya, aki még baruch has….m aktív szülőkkel is rendelkezem, egyáltalán nem éreztem magam megszólítva az utóbbi 20 évben semmilyen programmal, kezdeményezéssel sem. És ez a fő baj. Nem a kiddus az egyetlen program és az ünnepi/sabeszi istentisztelet, amit a közösségnek biztosítania kell!!!”, mondja a Kibic Magazinnak eljuttatott indoklásában.

Szerinte a Frankel zsinagógában vannak egyedül jó közösségi programok, de ezek sem a hitközségnek, hanem egy elkötelezett rabbinak és rebecennek köszönhetőek. Úgy véli, a hitközségnek több szerepet kellene vállalni a közösségi élet felpezsdítése terén.

„Igen, megfogalmaz a levelem feltétlenül egy rendszerkritikát, de nem támadást takar, hanem megoldásokért kiabál! Kiabál azoknak az embereknek, akik hasonlóan velem, nem tudnak a jelenlegi helyzettel azonosulni.”

Szerinte igény lenne a közösségi élethez való csatlakozásra, de nincsenek alternatívák, amelyek bevonnák a zsidóságot.

„Miért nem arról szól a zsidó élet a Facebook platformján, hogy képzeld sikerült Kohn nénit online megtanítani sakkozni, mert nem tudott eddig, vagy sikerült összehozni egy beoltott nagyit egy kismamával, akik most pótgyerek és pótnagyiként indítanak online fórumot, hogy más is követhesse őket, stb. Miért nem mondhatjuk, hogy a bölcsőtől a sírig részese lehetek egy nagy szerető családnak, ahol számíthatunk egymásra, és nem kell attól félni, hogy ha őszinte vagyok, vajon ki nyom fel a kinél és kit bántok meg, aki mit fog lépni….”, írja indoklásában.

A petíciót itt lehet aláírni:

Kezdeményezés a hazai zsidó közélet megtisztulásáért

בס”ד Kezdeményezés a hazai zsidó közélet megtisztulásáért Mi, hitüket, identitásukat sokféleképpen megélő magyar zsidók, a magyarországi zsidó közösségek tagjai aggodalommal figyeljük egyes intézményi vezetőink egyre inkább elmérgesedő nyilvános vitáit, botrányait. Nem nézhetjük tétlenül a közösségeinket megosztó, méltatlan acsarkodást, a felmenőink örökségét és gyermekeink elköteleződését egyaránt veszélyeztető felelőtlenséget.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp