Aprópénzért lehet Kelet-Európában zsinagógát vásárolni

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Becslések szerint a holokauszt előtt Európában mintegy 17 ezer zsinagóga volt, ebből mára mindössze háromezer maradt meg. Akár 1-2 millió forintért is megvásárolhatók a romos épületek.

Azok az épületek, beleértve a régi épületeket is, amelyek korábban zsinagógák voltak, meglehetősen rendszeresen jelennek meg a piacon Kelet-Európában, és viszonylag megfizethető áron” – ezt már Michael Mail, a Zsidó Örökség Alapítvány alapítója nyilatkozta a Times of Israelnek. – Viszont gyakran előfordul, hogy a helyreállítás bonyolult és költséges.

Becslések szerint a holokauszt előtt Európában mintegy 17 ezer zsinagóga volt, ebből mára mindössze háromezer maradt meg, amelyből 776-ot, vagyis mindössze a zsinagógák 23 százalékát használják vallásgyakorlásra napjainkban, – írja a Times of Israel nyomán az index.hu.

A fennmaradt zsinagógák nagy része egyébként Kelet-Európában található, ahol a fennmaradt épületek többségét a második világháború után a vallásellenes és gyakran antiszemita kommunista hatóságok államosították.

Romos zsinagóga Belorussziában

Egy Szlonim melletti kis faluban 2019-ben egy 19. századi épületet, amely egykor zsinagóga volt, 6 ezer dollárért – azaz 1.700.000 forintért –  adtak el, az épületet azóta raktárnak használja az új tulajdonos.

Hasonló helyzetek egyébként előfordulnak Nyugat-Európában is. 2018-ban a kelet-hollandiai Deventer városában egy 200 éves zsinagógát étteremmé alakítottak át, miután a fenntartása megfizethetetlenné vált a helyi közösség számára.

A teljes cikk itt olvasható

Történelmi múltú zsinagógák az ingatlanpiacon

A holokauszt után üresen maradt, lepusztult épületek olcsón kaphatók, viszont a tulajdonosoknak nagyon sokba kerülhet a helyreállítás és a fenntartás – írja a Times of Israel. A belorusz Szlonim városában tett látogatásakor Ilona Reeves beleszeretett egy 380 éves romos épületbe, amely fénykorában a térség egyik legnagyobb és legrégebbi zsinagógája volt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp