A zsidó munkásnő, akinek a nemzetközi nőnap köszönhető

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Theresa Malkiel egy ruhagyárban dolgozott New Yorkban. Megalapította a varrónők egyesületét, amellyel a jobb munkakörülményekért küzdött, majd 1909 februárjában meghirdette az első nőnapot.

Theresa Sarber 17 éves volt, amikor családjával 130 évvel ezelőtt New Yorkba emigráltak az Orosz Birodalomból. Theresa tanult lány volt, tudott írni és olvasni, ennek ellenére kénytelen volt egy ruhagyárban elhelyezkedni, ahol nehéz körülmények között dolgozott. A 65 órás munkahét és a rossz egészségügyi körülmények miatt csatlakkozott egy helyi munkásszervezethez, ahol nagyon gyorsan kiemelkedett elkötelezettségével és lenyűgöző szervezési képességével.

Theresa Malkiel (Fotó: Wikipedia)

A fiatal lány 1892-ben, néhány évvel azután, hogy az Egyesült Államokba érkezett, már saját szervezetet alapított, amelyben zömében zsidó varrónők tömörültek. A New York-i Gyermekruha Készítők Egyesülete a jobb munkakörülményekért küzdött. Theresa pedig elnökeként képviselte az egyesületet a szakszervezetek különböző szövetségeiben, és csatlakozott az Amerikai Szocialista Párthoz.

Ugyanebben az időszakban szocialista folyóiratot indított, beszédeket mondott különféle gyűléseken, és feminista, illetve szociális témákban írt hosszú cikkeket. A női egyenjogúságért folytatott küzdelmet szocialista kérdésként látta, úgy vélte, hogy a nők kétszeresen vannak kihasználva:

  • nehéz körülmények között dolgoznak megfelelő kompenzáció nélkül,
  • amikor férjhez mennek magukra vállalják az otthon és a család gondozását.

Theresa Malkiel 1909-ben hirdette meg az első nőnapot, amely keretében több ezer nő és férfi gyűlt össze New York utcáin. Az eseményen olyan témákról szóló előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, mint a nők szavazati jogának kérdése.

A nők helyzetének kérdése többé-kevésbé megegyezik az emberi jogok kérdésével. A nők felszabadítása a gyakorlatban az emberek felszabadulását jelenti”

írta Malkiel az első nemzeti nőnap kapcsán.

A nemzeti nőnapot több más amerikai szocialista egyesület is átvette, majd 1910-ben hivatalosan is elfogadták a Nemzetközi Szocialista Nőkonferencián. Ezután a nőnap elterjedt az egész világon, mint a nők jogait követelő sztrájkok és demonstrációk napja. Az 1917. március 8-án Pétervárott megtartott nőnapi tüntetésekkel kezdődtek el például a ’17-es oroszországi forradalmak.

A következő években Malkiel folytatta feminista és szocialista tevékenységét, kampányolt a faji megkülönböztetés ellen a szocialista mozgalomban, és jelentős összegekkel támogatta a felnőttképzést, illetve a tanulási lehetőség biztosítását elsősorban bevándorló nők számára. (Marker)

Miért olyan sok a feminista a zsidó nők között? – Kibic Magazin

A tétlen zsidó hercegnő képe, aki a díványon henyél és bonbont eszik, miközben jövőbeni orrplasztikájára gondol, viszonylag új. A zsidó nők mindig is dolgozó nők voltak. Mint azt Naomi Wolf megfogalmazza: a feminizmus és zsidóság összetartozik, mint az Éden Hotel és az erőszakos zaklatás.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp