A Jobbik elnöke szerint az a fontos, hogy valaki tud-e bocsánatot kérni a zsidózásért, vagy sem

Jakab Péter egy interjúban beszélt arról, hogy mi történik, ha az előválasztások során újabb jobbikosokról derül majd ki, hogy korábban rasszista, cigányozó, zsidózó megnyilvánulásokat tett.

A Jobbik elnöke a Telexnek adott interjút, amiben Bíró László korábbi zsidózó kommentjei kapcsán kialakult botrányról is kérdezték. Jakab Péter szerint azzal, hogy Bíró „noszogatás nélkül” bocsánatot kért, el is van intézve az ügy, és Bíró is indulni fog az ellenzéki előválasztáson. „A választók eldöntik, hogy nekik pár komment a fontos, vagy az, hogy végre normális életük legyen a saját szülőföldjükön” – válaszolta Jakab.

Jakab Péter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A Jobbik elnöke szerint „a jobbikosok tisztességes, emberek, akik ha hibáznak, nem megmagyarázzák és letagadják, hanem elismerik és bocsánatot kérnek”. Jakab arra a kérdésre, hogy mi lesz, ha az előválasztások során más jobbikosról is kiderül, hogy korábban rasszista, cigányozó, zsidózó megnyilvánulásokat tett, a következő választ adta:

„Nekem az a fontos, hogy tud-e valaki ezekért bocsánatot kérni, vagy sem. A kormánypárt eltorzíthatja a valóságot, vagy éppen teljes kitalációkkal jönnek majd elő.”

Jakab Péter arra is kitért, hogy az előválasztás során a jelölteknek egy feddhetetlenségi nyilatkozatot kell majd aláírniuk, aminek a szövege még nem végleges. A Jobbik elnöke mindenesetre senkit sem fog kizárni amiatt, hogy esetleg kiderülhet róla egy korábbi rasszista megjegyzés, levél vagy hangfelvétel.

„Három rossz kommentért – amiért valaki elnézést kért – áldozzak be egy képviselő-jelöltet, és esetleg áldozzam be a kormányváltást? Nem fogjuk beáldozni” – jelentette ki Jakab.

A Telex újságírói felvetették, hogy ha majd egy zsidózó jobbikos jelöltet bevéd az ellenzék, azt a fideszes kommunikáció úgy fogja értelmezni, hogy az egész ellenzéki összefogás antiszemita. Erre a Jobbik elnöke azt közölte, hogy nem a „Soros Györgyöt plakáton gyalázó Fidesz” kommunikációjához fogják igazítani a stratégiájukat.

Az nem elég, hogy jó, legalább már nem zsidóznak – Kibic Magazin

A Jobbik Hanukája: Hová álljanak a zsidók? címmel szervezett a Mazsihisz kerekasztal-beszélgetést a Bálint Házba. Az este folyamán Hont András újságíró Kiss Henriettel, a Mazsihisz alelnökével, a Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola igazgató-helyettesével, Ceglédi Zoltán politológussal, Darvas Istvánnal, a Bét Jehuda zsinagóga rabbijával és Köves Slomóval, az EMIH vezető rabbijával beszélgetett volna.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on tumblr
Tumblr
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp