Tel-Aviv belvárosában is felbukkantak az élelem után kutató sakálok

A természet szép lassan beköltözik Tel-Aviv szívébe. A hatóságok nem tudnak és nem is szeretnének közbeavatkozni, a kóbor macskáknak viszont nem lesz könnyebb az élete.

A tel-avivi Jarkon parkban már évek óta megszokott látvány az élelem után kutató aranysakálok képe. Az utóbbi időben azonban egyre több bejelentés érkezik a város szívében élőktől, hogy sakálokkal találkoznak az utcákon, sőt néha a házak kertjeiben is felbukkan egy-egy példány. Többen pedig arról panaszkodnak, hogy éjjelente a sakálok összetéveszthetetlen hosszúra nyúlt vonyítására ébrednek.

Sakálok foglalták el Tel-Aviv legnagyobb parkját – Kibic Magazin

A kijárási korlátozások miatt szinte teljesen kiürült a tel-avivi Jarkon park, így az élelem után kutató aranysakálok egyre bátrabban merészkednek az addig leginkább futók, kerékpárosok és piknikezők által látogatott területekre. Míg Haifa városát egy ideje vaddisznók tartják megszállás alatt, addig Tel-Aviv legnagyobb parkjában a sakálok vették át az uralmat.

A nagyvárosokban megjelenő, élelem után kutató vadállatok felbukkanása nem egyedi jelenség. Izraelben Haifa városát már valósággal megszállták a vaddisznók, de a világ más pontjain is meg kell szokniuk a lakosoknak, hogy nem csak az övék a város terei. Az ember egyre több területet épít be, ami miatt az állatok természetes élőhelye csökken, és kevesebb táplálékot is találnak ezeken a helyeken. Így aztán más élelemforrás után néznek, például az emberek kukái környékén. A koronavírus miatti lezárások pedig még jobban felbátorították az állatokat a városok látogatásárára.

Tel-Aviv belső részeire leginkább a Jarkon parkból, de a városon kívülről is érkeznek sakálok, nagyjából 60-100 közötti egyedről lehet szó. A város vezetése tisztában van a helyzettel, de csak a szélsőséges esetekben hajlandó közbeavatkozni. A lakosságot arra kérik csak akkor jelentsék a sakál jelenlététét, ha az állat betegnek tűnik, túl barátságos az emberekkel vagy ha behatol a házakba, illetve ha esetleg megdöglött példánnyal találkoznak.

Az emberekre ugyanis csak a veszett sakál jelent veszélyt, az északi Naharia városban többeket megtámadott nemrég egy fertőzött sakál, de Tel-Avivban eddig nem észleltek ilyen esetet. Egyszer például arról kapott jelentést az önkormányzat, hogy egy sakál túl közel merészkedett az emberekhez, és már egy kávéház bejáratánál üldögél, mint egy gazdájára váró kutya. Akkor altató lövedék segítségével befogták, és egy déli farmra szállították, ahol azóta is olyan jól elvan, mint a kávéházas időszakában.

Aranysakál Tel-Aviv belvárosában

A hatóságok amúgy sem nagyon tehetnek semmit a belvárosban kóborló sakálok ellen. Az állatokat kilőni vagy egyenként befogni a sűrűn lakott környezetben nagyon bonyolult és veszélyes lenne. Az önkormányzat évente veszettség elleni oltóanyaggal ellátott élelmet szór szét a város széli nyílt területeken, hogy a csalikat elfogyasztó sakálokat így tegyék védetté a betegséggel szemben. Az elhullott állatok boncolása pedig arra az eredményre jutott, hogy a legtöbb példányt sikerült is beoltani ezzel a módszerrel.

A tel-avivi lakosoknak ez alapján tehát nem kell tartaniuk a sakáloktól, egyedül a városban nagy mennyiségben élő kóbor macskák aggódhatnak valamelyest. Néha előfordult ugyanis, hogy egy-egy élelmet éppen nem találó sakál a cicakölykökre fanyalodik. A város vezetése ennek ellenére arra kéri a lakosságot, hogy semmiképpen ne etessék a sakálokat. (Zman Israel)

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp