Magyar miniszterelnöke lesz Izraelnek?

Ezzel a címmel közöl szellemes cikket az izraelinfo.com, mivel három párt élén is magyar származású vezető áll Izraelben.

Beni Ganz édesanyja Mezőkovácsházán született, a háború alatt deportálták, de túlélte, és Izraelbe költözött. Az 1959-ben született Ganz Izrael vezérkari főnöke lett, ma hadügyminiszter. A cikk szerint ősszel automatikusan Izrael következő (ügyvezető) miniszterelnöke lesz, ha a három hét múlva esedékes választások eredményei patthelyzetet teremtenek.

Tommy Lapid Izrael igazságügyi minisztere volt. Apját a pesti gettóból deportálták, majd meggyilkolták. Anyjával Wallenbergnek köszönhetik életüket. Fia, Jair Lapid a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, így akár esélyes lehet a miniszterelnöki posztra is.

Merav Michaeli az izraeli Munkapárt vezetője, Kasztner Rezső unokája, aki tízezrek életét mentette meg a holokauszt idején. Élete tragikus véget ért, amikor egy izraeli zsidó megölte őt Izraelben.

Magyar zsidómentő unokája lett a Munkapárt elnöknője Izraelben – Kibic Magazin

Meráv Michaeli, a második világháborúban zsidómentő akciókat szervező Kasztner Rezső unokája lett a válságos helyzetbe került izraeli Munkapárt elnöknője. Jichák Rabin és Simon Peresz is ebben a pártban politizált annak idején. Az előválasztáson Izrael nagy múltú, de jelenleg rendkívül súlyos helyzetben lévő szociáldemokrata pártja, a Munkapárt élére választottak új elnököt.

Az eredeti cikk itt olvasható:

Izraelnek magyar miniszterelnöke lesz?

A Mezőkovácsházán született Malka ugyanabban a lakásban bujkált Pesten, mint Tamás szülei. Deportálták, de túlélte. Fia Izrael vezérkari főnöke lett, ma hadügyminiszter. Ősszel automatikusan ő lesz Izrael következő, ügyvezető miniszterelnöke, ha a három hét múlva esedékes választások eredményei patthelyzetet teremtenek. Tamás Izrael igazságügyi minisztere volt. Apját a pesti gettóból deportálták, meggyilkolták.

  • Zsidónak lenni nem kerül pénzbe, a zsidó média viszont nincs ingyen.

    Támogasd te is Magyarország egyik legolvasottabb zsidó lapját, a Kibic Magazint!

    Támogatom»

Facebook
Twitter
Tumblr
Email
WhatsApp